ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξασφαλίζει η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 αποτελεσματικά αντισώματα;

27 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Όταν έχετε μολυνθεί από SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σας παράγει αντισώματα. Αλλά υπάρχουν δύο τύποι αντισωμάτων: Τα αντισώματα Anti-Ν παράγονται μόνο από τη φυσική μόλυνση. Τα αντισώματα Anti-S μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό τόσο μετά από φυσική μόλυνση, όσο και μετά από εμβόλιο.

Από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2021 διεξήχθη η μελέτη ZOE COVID, καλώντας νοσήσαντες να κάνουν τεστ αντισωμάτων Anti-Ν στο σπίτι. Από τους 8.193 συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί, οι 6.609 (80,67%) είχαν αντισώματα Anti-N.

Αν και τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που μολύνθηκαν από κορωνοϊό απέκτησαν αντισώματα, ένας στους πέντε  πιθανόν να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί ξανά. 

Άτομα που είχαν μεγαλύτερο αριθμό συμπτωμάτων ενώ νοσούσαν με COVID -  ιδιαίτερα βήχα, πυρετό και ανοσμία- είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντισώματα. Αντίθετα, άτομα με  υποκείμενα νοσήματα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αντισώματα μετά τη μόλυνση, όπως και οι καπνιστές. Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ ηλικίας, φύλου/φύλου ή κοινωνικής στέρησης με την πιθανότητα εμφάνισης αντισωμάτων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξακολουθούσαν να έχουν αντισώματα τουλάχιστον 9 μήνες μετά τη μόλυνση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προστασία μέσω φυσικής μόλυνσης μπορεί να είναι πιο μακροχρόνια από την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca παρέχουν 71% προστασία έναντι της μόλυνσης, ενώ δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer παρέχουν 87% προστασία. Αλλά ένα νοσήσαν, μη εμβολιασμένο άτομο έχει μόνο 65% προστασία από το να το κολλήσει ξανά.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός  μετά τη νόσηση παρέχει ακόμα καλύτερη προστασία - δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca συν μια προηγούμενη λοίμωξη COVID παρέχουν 90% προστασία, ενώ το να έχετε COVID-19 συν δύο δόσεις Pfizer παρέχουν προστασία 95%.

Έτσι, ενώ η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να προσφέρει κάποιο επίπεδο προστασίας από αντισώματα, δεν αποτελεί εγγύηση  για όλους και το επίπεδο προστασίας είναι χαμηλότερο με τη φυσική ανοσία.

Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής επιστήμονας στη μελέτη ZOE COVID,  αναφέρει:

«Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό, δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, οι πιο ευπαθείς ή υπέρβαροι ενήλικες που κερδίζουν τη λιγότερη προστασία από μια προηγούμενη μόλυνση, αλλά όσοι έχουν επιβαρυμένη υγεία και όσοι καπνίζουν. 

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το COVID-19, ακόμα κι αν είχατε τον ιό στο παρελθόν, είναι να λαμβάνετε δύο δόσεις εμβολίου και την αναμνηστική όταν προσφέρεται και να λαμβάνετε λογικές προφυλάξεις, όπως να φοράτε μάσκα. Αυτό, όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητές σας να κολλήσετε τον ιό και να αρρωστήσετε σοβαρά, αλλά μειώνει επίσης την πιθανότητα να τον μεταδώσετε σε άλλους που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι».



Σχετικά Άρθρα