ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έτσι προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό σε εσωτερικούς χώρους

09 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ και η οποία συνδύασε 18 διαφορετικές μελέτες από όλο τον κόσμο, η αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από ένα άτομο που νοσεί σε άλλα άτομα που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων, μπορεί να συμβεί υπό προϋποθέσεις.

Δύο ερευνητικές ομάδες, από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εκπόνησαν την ανασκόπηση των μελετών, αξιολογώντας τη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και παράλληλα διερευνώντας τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξάπλωση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση από μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα ήταν πιθανό να έχει συμβεί σε ορισμένες ή όλες τις εξάρσεις του ιού σε 16 από τις 18 μελέτες. Στις 16 αυτές μελέτες, ένας ή περισσότεροι ήταν οι πιθανοί παράγοντες που αύξαναν τις πιθανότητες μετάδοσης από μακρινή απόσταση μέσω του αέρα, ιδίως η ανεπαρκής ανανέωση του αέρα, η κατευθυνόμενη ροή του αέρα και οι ενέργειες που σχετίζονται με την αυξημένη εκπομπή αερολυμάτων, όπως το τραγούδι ή η δυνατή ομιλία.

Επιπλέον, στις 13 μελέτες, τα πιθανά άτομα και εστίες της μετάδοσης της λοίμωξης αναφέρθηκαν ως ασυμπτωματικά, προσυμπτωματικά ή είχαν μόλις άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα τη στιγμή της μετάδοσης.

Συμπερασματικά, ο επαρκής εξαερισμός των εσωτερικών χώρων είναι καθοριστικός για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σχετικά Άρθρα