ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος για "βλαβερά" εμβόλια

23 Νοεμβρίου 2019, 05:35

images

Διανύουμε τον 21ο αιώνα και κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι στα μέσα του 20ου εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πέθαιναν στον δυτικό κόσμο από ευλογιά και ιλαρά ενώ άλλα τόσα έμεναν δια βίου ανάπηρα από πολυομελίτιδα. Την κατάσταση αυτή σταμάτησαν τα εμβόλια!

Από την ασφάλεια λοιπόν, που τους παρέχει ο μαζικός εμβολιασμός του υπόλοιπου πληθυσμού, αρνούνται να κάνουν τα βασικά εμβόλια στα παιδιά τους επικαλούμενοι έρευνα σε 12 μόλις παιδιά που αποδείχτηκε πέρα για πέρα αντιεπιστημονική!

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα "γεννήθηκε" το 1998 όταν ο Βρετανός γαστρεντερολόγος, Άντριου Γουέικφιλντ δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» μελέτη με την οποία υποστήριζε πως το εμβόλιο MMR – εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς – συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού και εντερικής νόσου σε παιδιά.
Ο Γουέικφιλντ δεν αρκέστηκε στην δημοσίευση, άλλα παρέθεσε και συνέντευξη Τύπου με την οποία ζήτησε την αναστολή του τριπλού εμβολίου MMR μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα. Σύμφωνα με το ΒΒC, ήταν αυτή η συνέντευξη Τύπου και όχι η δημοσίευση στο «The Lancet» που πυροδότησε την μαζική φοβία στον εμβολιασμό.
Η αντιεπιστημονική  συμπεριφορά του Γουέικφιλντ, αλλά και, κυρίως, το γεγονός ότι αρνήθηκε την επικύρωση των συμπερασμάτων του μέσω ανεξάρτητης μελέτης, οδήγησε το Royal Free Hospital να του ζητήσει να φύγει από το δυναμικό του.

Ο ίδιος το 2001 μετακομίζει στις ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι συγγραφείς της μελέτης του 1998 απέσυραν την υποστήριξή τους σε εκείνα τα συμπεράσματα αναγνωρίζοντας ότι ήταν μια βιαστική, αντιεπιστημονική ανακοίνωση στην οποία τους παρέσυρε ο Γουέικφιλντ .

Το 2004 ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Brian Deer, κάνει λόγο για «οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων» γύρω από τον Γουέικφιλντ. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι ότι ορισμένοι από τους γονείς των 12 παιδιών της μελέτης του «The Lancet» προσλήφθηκαν μέσω δικηγόρου που προετοίμαζε αγωγή εναντίον της εταιρίας που παρασκευάζει το MMR και ότι το Royal Free Hospital είχε λάβει χρήματα από το Συμβούλιο Νομικής Βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου (νυν Επιτροπή Νομικών Υπηρεσιών) για να πληρώσει την έρευνα.

Το Βρετανικό Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (GMC) ξεκίνησε έρευνα εναντίον του με βάση το ρεπορτάζ του Deer και τα συγκλονιστικά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ότι τα παιδιά με αυτισμό υποβλήθηκαν σε περιττές επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες όπως κολονοσκοπικές και οσφυϊκές διατρήσεις και ότι η  Γουέικφιλντ ενήργησε χωρίς την απαιτούμενη ηθική έγκριση από ένα θεσμικό όργανο ελέγχου.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2010 το GMC αποδείχτηκε ότι ενήργησε ενάντια στα συμφέροντα των ασθενών του, όσο και «ανέντιμα και ανεύθυνα» δημοσιεύοντας την υποτιθέμενη έρευνά του. Το Lancet μάλιστα απέσυρε την δημοσίευση του 1998  με το αρχισυντάκτης του, Richard Horton, να δηλώνει ότι το περιοδικό είχε «εξαπατηθεί». Τρεις μήνες μετά την απόσυρση της μελέτης από το The Lancet,ο Γουέικφιλντ διαγράφηκε και από το ιατρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου και του απαγορεύθηκε να ασκεί Ιατρική στη χώρα αυτή.

Τον Νοέμβριο του 2004, το Channel 4 παρουσίασε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία, ο Γουέικφιλντ υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα εμβόλιο ιλαράς πριν τις "αποκαλύψεις" του ενάντια στο εμβόλιο MMR, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με το κανάλι, προκαλεί ερωτηματικά για τα κίνητρά του.Σχετικά Άρθρα