ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ετοιμάζεται το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr

10 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Μία ανάσα πριν από το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr (EBV) βρίσκονται ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών QIMR Berghofer της Αυστραλίας. Ο ιός EBV, που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση και τον αδενικό πυρετό, μεταδίδεται εύκολα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα από τον φορέα κατά βάση μέσω στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων, εξ ου και πάνω από το 90% των ανθρώπων μολύνεται στη διάρκεια της ζωής του και δη κατά τη νεαρή ηλικία. Ερευνητικά δεδομένα τον έχουν συσχετίσει με καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια με γονίδια του συμπλέγματος HLA (Human Leukocyte Antigen – Αντιγόνα ανθρώπινων λευκοκυττάρων) που συνδέονται με την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, ένα εμβόλιο που στοχεύει στους λεμφαδένες, βασικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο εμβολιασμός οδήγησε στην ανάπτυξη ισχυρών και μακράς αντισωμάτων και Τ-κυττάρων –μεγαλύτερης των επτά μηνών– έναντι του ιού EBV αλλά και ενός ειδικού τύπου ανοσίας κατά της καρκινογένεσης που προκαλεί ο ιός.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Rajiv Khanna, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο QIMR Berghofe, ανέφερε ότι είναι ο συνδυασμός Τ-κυττάρων και αντισωμάτων που μπορεί να εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη προστασία έναντι των των ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό EBV.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χάρη στον έγκαιρο αποκλεισμό της δραστηριότητας του ιού EBV από το εμβόλιο, μπορούν να προληφθούν δευτερογενή προβλήματα όπως η φλεγμονή στον εγκέφαλο και η συνακόλουθη πιθανή εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ο ιός EBV ανακαλύφθηκε το 1964. Αποτελεί έναν από τους κοινότερους μεταξύ αυτών που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Mayo, μέχρι την ηλικία των 35 ετών το σύνολο σχεδόν των ατόμων θα έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του Epstein-Barr (EBV), τον ερπητοϊό που ευθύνεται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.


Σχετικά Άρθρα