ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερωτήματα για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα από νέα έρευνα

24 Μαΐου 2022, 09:00

images

Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως τα στεροειδή ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υπαινίσσεται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine με επικεφαλής κλινικούς γιατρούς στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά υποδηλώνει ότι ίσως είναι καιρός να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο πόνος βραχυπρόθεσμα και πώς αυτό μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμο πόνο.

Πολλοί άνθρωποι με πόνο λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για να μειώσουν τον πόνο. Ωστόσο, ενώ μερικοί άνθρωποι θα εξαλείψουν πλήρως τον πόνο τους με τα φάρμακα αυτά, σε άλλους η λήψη τους θα οδηγήσει σε χρόνιο πόνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 98 ασθενείς σε διάστημα τριών μηνών και διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο κύτταρο στο σώμα που ονομάζεται ουδετερόφιλα ήταν βασικός παράγοντας στον τρόπο απόκρισης στον πόνο. Ανακάλυψαν ότι, ενώ ο αποκλεισμός αυτών των ουδετερόφιλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου βραχυπρόθεσμα, στα ποντίκια, ο αποκλεισμός τους μπορεί να παρατείνει τον πόνο έως και 10 φορές.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι και άλλες μελέτες υποστήριξαν τα ευρήματά τους. Μια ανάλυση στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιελάμβανε περίπου 500.000 άτομα διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα παρουσίασαν μακροχρόνιο χρόνιο πόνο για τα επόμενα 2 έως 10 χρόνια.

«Υπάρχουν πολλές αποδεικτικές μελέτες που δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση, καθεμία από τις οποίες αντισταθμίζει τα ελαττώματα της άλλης, και όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας για την κατανόηση του χρόνιου πόνου», είπε ο Jeffrey Mogil, PhD, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο McGill.

«Σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ΜΣΑΦ και της επιμονής του πόνου είναι υποδηλωτική, αλλά σημαντική και σημαίνει ότι αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για καλύτερα ελεγχόμενες μελέτες για να δούμε αν αυτό ισχύει πραγματικά», δήλωσε ο David Edwards, MD, PhD, προϊστάμενος του Τμήματος Ιατρικής του Πόνου και αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας και Νευρολογικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Οι κατευθυντήριες γραμμές από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών προτείνουν ότι, αντί να στραφούμε αρχικά σε φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, η χρήση θερμότητας, μασάζ ή φυσικοθεραπείας θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Εάν αυτά δεν λειτουργούν, φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη ή άλλα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη μπορούν να βοηθήσουν.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο, τόσο σε οξύ, όσο και σε χρόνιο επίπεδο. Ο πόνος επηρεάζει σχεδόν τους πάντες και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και πώς να τον αντιμετωπίσουμε.



Σχετικά Άρθρα