ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εργατική Πρωτομαγιά: Οι διακρίσεις στην εργασία προκαλούν υπέρταση

01 Μαΐου 2023, 08:00

images

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας, μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση. Για αυτήν την εργασία, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Μελέτη Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες (MIDUS). Εξέτασαν δεδομένα από 1.246 ενήλικες που δεν εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 2004 και 2006 - στην αρχή της μελέτης - και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι την περίοδο 2013-2014. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν λευκοί, με τους μίσους περίπου να είναι  γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στις ακόλουθες ηλικιακές κατηγορίες:

- μικρότεροι των 45 ετών,

- ηλικίας 46 έως 55 ετών,

- 56 και άνω.

Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ήταν μη καπνιστές, κατανάλωναν μηδενική έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ και συμμετείχαν επίσης σε μέτρια έως υψηλή σωματική άσκηση στην αρχή της περιόδου της μελέτης, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Η ερευνητική ομάδα όρισε τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας ως «άδικες συνθήκες ή δυσάρεστη μεταχείριση στην εργασία λόγω προσωπικών χαρακτηριστικών, ιδιαίτερα φυλής, φύλου ή ηλικίας».

Για να προσδιορίσουν εάν βίωσαν αυτή τη διάκριση στη δουλειά τους, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις της έρευνας σχετικά με το τι βίωσαν στην εργασία τους, όπως αν τους φέρθηκαν άδικα ή αν τους παρατηρούσαν πιο προσεκτικά από άλλους ή τους αγνοούσαν. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης εάν οι προαγωγές έγιναν αξιοκρατικά και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τη συχνότητα των σεξουαλικών, φυλετικών ή εθνοτικών ανέκδοτων και προσβολών στους χώρους εργασίας τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 319 συμμετέχοντες ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά από περίπου 8 χρόνια  περιόδου παρακολούθησης στο τέλος της μελέτης.

Όσοι είχαν «ενδιάμεσους βαθμούς έκθεσης στη διάκριση στο χώρο εργασίας» είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που ανέφεραν «χαμηλές βαθμολογίες διάκρισης στο χώρο εργασίας».

Επιπλέον, τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες έκθεσης σε διακρίσεις στο χώρο εργασίας, είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μετρήσεις υπέρτασης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αναφέρει χαμηλές βαθμολογίες διάκρισης στο χώρο εργασίας.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Jian Li, M.D, Ph.D., καθηγητής εργασίας και υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding και στη Σχολή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, είπε στο Healthline ότι αρχικά υπέθεσε ότι θα είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των διακρίσεων στο χώρο εργασίας που κατευθύνεται σε αυτό το έργο. Δήλωσε ότι ήταν εντυπωσιασμένος «που είδε τη σχέση» μεταξύ των διακρίσεων και της αρτηριακής πίεσης να είναι τόσο ισχυρή.


Σχετικά Άρθρα