ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eργαλείο μέτρησης «σκελετικής ηλικίας» προβλέπει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κατάγματα

19 Μαΐου 2023, 07:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS) μέτρησαν το βαθμό στον οποίο ένα κάταγμα οστών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο και δημιούργησαν ένα δημοσίως διαθέσιμο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί και οι ασθενείς για να υπολογίσουν τον κίνδυνο.

Όπως αναφέρει το News Medical, η έρευνα, με τίτλο «Skeletal Age», για τη χαρτογράφηση της επίδρασης του κατάγματος στη θνησιμότητα, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό  eLife.

Στη μελέτη, η οποία παρακολούθησε πάνω από 1,6 εκατομμύριο ενηλίκων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα κάταγμα των οστών συσχετίστηκε με απώλεια ενός έως 7 ετών ζωής, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη θέση των οστών.

Βασιζόμενοι σ' αυτή την ανακάλυψη και παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη από τους καθηγητές John Eisman, Tuan Nguyen και Jacqueline Center στο Ινστιτούτο Garvan, οι ερευνητές ανέπτυξαν την έννοια της «Skeletal Age» («Σκελετική ηλικία») ως νέο μέτρο για την αξιολόγηση της επίδρασης των καταγμάτων στη θνησιμότητα.

Η μέτρηση έχει ενσωματωθεί σε μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή που μετρά την ευθραυστότητα των οστών, προκειμένου να βοηθήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τη βαρύτητα των καταγμάτων των οστών.

Το BONEcheck στοχεύει να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση και στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου για άτομα με οστεοπόρωση. Ο καθηγητής του UTS Tuan Nguyen,  επικεφαλής του προγράμματος, λέει ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους ασθενείς που υποφέρουν από κάταγμα ισχίου, με το 30% των ασθενών να πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από το κάταγμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται και με άλλους τύπους καταγμάτων.

Μετρώντας τη μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής, το εργαλείο Skeletal Age στοχεύει να παρέχει στους ασθενείς μια σαφέστερη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με τα κατάγματα των οστών. Τέλος, ο καθηγητής Nguyen υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του εργαλείου Skeletal Age είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.





Σχετικά Άρθρα