ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα με άνοια

09 Απριλίου 2023, 08:00

images

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά από άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) για τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά οι ερευνητές διερευνούν επίσης τη φωτοθεραπεία ως μη επεμβατική θεραπεία για την άνοια. Σε μία νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain and Behavior, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η φωτοθεραπεία μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα άνοιας.

Για την εργασία, εξέτασαν 12 προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Συνδύασαν, επίσης, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο γνωστή ως μετα-ανάλυση.

«Η μετα-ανάλυσή μας δείχνει ότι η φωτοθεραπεία βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με άνοια, αλλά δεν είχε σημαντική επίδραση στα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας και στον ύπνο», έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι 12 μελέτες στη μετα-ανάλυση περιλάμβαναν συνολικά 766 ασθενείς, με 426 να υποβάλλονται σε φωτοθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με φως, συσχετίστηκε με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας (ικανότητα σκέψης), όπως μετρήθηκε από την εξέταση Mini-Mental State Examination.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που έλαβαν φωτοθεραπεία και εκείνων που δεν έλαβαν αντίστοιχη θεραπεία για κατάθλιψη, διέγερση ή άλλα συμπτώματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με την άνοια. Τα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας , περιλαμβάνουν διέγερση, επιθετικότητα, απάθεια, ψύχωση, επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, περιπλάνηση και άλλες ακατάλληλες συμπεριφορές.

Υπήρχε κάποια ένδειξη ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φως, είχαν λιγότερο έντονη διέγερση από τους ελέγχους, έδειξε η μελέτη, αλλά η διαφορά μεταξύ αυτών των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων για το συνολικό χρόνο ύπνου, την αποτελεσματικότητα του ύπνου - το ποσοστό του χρόνου που αφιερώθηκε στον ύπνο ενώ ήταν στο κρεβάτι - ή τα συμπτώματα κάποιας διαταραχής ύπνου.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η φωτοθεραπεία μπορεί να είναι μια από τις πιο υποσχόμενες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των βασικών συμπτωμάτων της άνοιας», δήλωσαν οι συγγραφείς.


Σχετικά Άρθρα