ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εποχική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα: Η Άνοιξη είναι εδώ!

17 Απριλίου 2023, 08:00

images

Η αναγέννηση της φύσης που συντελείται αυτό το διάστημα, αποτελεί δοκιμασία για κάποιους που παρουσιάζουν αλλεργίες στο αναπνευστικό σύστημα, στο δέρμα και στα μάτια σε σημείο που αντί να απολαμβάνουν τα χρώματα και τα αρώματα, να περνούν τις μέρες τους με αντιισταμινικά!

Η αλλεργία είναι δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση ενάντια σε αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος να αφορούν ελάχιστους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ταλαιπωρούν ειδικά κατά την Άνοιξη, 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως! Όχι όμως στον ίδιο βαθμό... Κάποιοι φτερνίζονται λίγο όταν βρεθούν στη φύση ή μυρίσουν γύρη στο μπαλκόνι τους, ενώ άλλοι παρουσιάζουν οιδήματα στους αεραγωγούς και τα μάτια ενώ για ελάχιστους μπορεί να χρειαστεί ακόμα και νοσηλεία.

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει εντοπίσει ότι κάτι τον ενοχλεί στην ατμόσφαιρα αυτήν την εποχή, πρέπει να αποταθεί σε εξειδικευμένο ιατρό αλλεργιολόγο και να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις. Οι βασικές μέθοδοι για τη διάγνωση της αλλεργίας είναι τα δερματικά τεστ (skin prick test) και ο ποσοτικός προσδιορισμός των ειδικών αντισωμάτων IgE.

Στη συνέχεια ο γιατρός θα δώσει θεραπεία ή οδηγίες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, ώστε το άτομο να ανακουφιστεί και να γνωρίζει τι να προσέχει.

Σε πρακτικό επίπεδο, συνίσταται την εποχή αυτή το καθημερινό σφουγγάρισμα των μπαλκονιών με άφθονο νερό, η τακτική χρήση ηλεκτρικής σκούπας για να μην υπάρχει σκόνη και γύρη στο σπίτι και το συχνό άλλαγμα των σεντονιών στο κρεβάτι. Ο ασθενής είναι καλό να αποφεύγει την εποχή αυτή περιοχές με δέντρα σε ανθοφορία και να έχει πάντα μαζί του τα φάρμακα που θα τον ανακουφίσουν σε περίπτωση κρίσης.

Σχετικά Άρθρα