ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εποχική αλλεργία ή κρυολόγημα; Πως να τα ξεχωρίζουμε...

13 Απριλίου 2024, 08:00

images

Όσο όμορφη κι αν είναι η άνοιξη, το να εμφανίσετε συμπτώματα όπως φτάρνισμα και καταρροή, είναι ένα ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν η καταρροή είναι αποτέλεσμα ατίθασης αλλεργίας ή ιού; Έχετε κολλήσει ή το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα εξωτερικό ερέθισμα; Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά σε μια ουσία που αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνη, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Οι εποχικές αλλεργίες, μερικές φορές γνωστές ως αλλεργική ρινίτιδα ή εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, επηρεάζουν περίπου το ¼ των ενηλίκων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συμπτώματα τείνουν να αυξάνονται καθώς οι εποχές αλλάζουν και τα φυτά απελευθερώνουν γύρες που στέλνουν το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερένταση.

«Την άνοιξη, η γύρη των δέντρων είναι το κύριο αλλεργιογόνο», λέει η Δρ Neeta Ogden, διευθύντρια του Κέντρου Αλλεργίας, Άσθματος και Παραρρινίων στο Έντισον του Νιου Τζέρσεϊ και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής.

Αντίθετα, «το «κοινό κρυολόγημα» αναφέρεται συνήθως σε έναν ιό που επηρεάζει άτομα σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου», λέει ο Δρ Jesse Bracamonte, οικογενειακός ιατρός της Mayo Clinic Family Medicine.

Συνηθέστερα, λέει, ο όρος αναφέρεται στον ρινοϊό, ο οποίος τείνει να είναι σε έξαρση τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Προσθέτει ότι άλλοι τύποι ιών, όπως η γρίπη ή ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Στην περίπτωση, τόσο του κρυολογήματος, όσο και των αλλεργιών, παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως συμφόρηση, ρινικές εκκρίσεων και φτάρνισμα. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι και τα 2 μπορεί να προκαλέσουν κόπωση.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές. Ο Bracamonte σημειώνει ότι οι αλλεργίες τείνουν να προκαλούν φαγούρα γύρω από τα μάτια και στο λαιμό, ενώ ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, αλλά συνήθως όχι κνησμό.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος, συνήθως υποχωρούν μετά από αρκετές ημέρες, λέει η Ogden, ενώ οι εποχιακές αλλεργίες «συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν».

Το κρυολόγημα είναι επίσης μολυσματικό, ενώ οι αλλεργίες όχι. Ένα κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί σε τρίτους μέσω του αέρα ή από σταγονίδια στις επιφάνειες. "Εάν φτερνίζεστε συχνά και έχετε αυτά τα συμπτώματα, συνήθως είστε μεταδοτικοί", λέει ο Bracamonte.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, καταλήγει, το κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 7 ημέρες, αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή να είναι πιο σοβαρά για όσους είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα