ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών κατά την εγκυμοσύνη;

28 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Με την είδηση της εγκυμοσύνης, ξαφνικά, εμφανίζονται λίστες με τα ''πρέπει'' και τα ''μη''. Αρχίζετε να δίνετε προσοχή σε πράγματα που δεν είχαν σημασία μέχρι τότε. Όλα περιστρέφονται γύρω από τη νέα ζωή που αναπτύσσεται μέσα σας. Η διατροφή της εγκυμοσύνης είναι απίστευτα σημαντική για πολλούς λόγους. Η λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, όσο και η λίστα με τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε. Οι «κανόνες» γύρω από την κατανάλωση θαλασσινών, μπορεί να προκαλούν σύγχυση.

Οι γαρίδες είναι ένα δημοφιλές θαλασσινό που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους.

Μπορείτε να φάτε μαγειρεμένες γαρίδες ενώ είστε έγκυος;

Ναι! Γαρίδες μαγειρεμένες σε κατάλληλη θερμοκρασία, είναι απολύτως θεμιτό να καταναλωθούν κατά την εγκυμοσύνη, μάλιστα μπορείτε να τις καταναλώσετε με διάφορους τρόπους, όπως κρύο κοκτέιλ γαρίδας, τεμπούρα γαρίδας, βραστές, τηγανητές ή ψητές γαρίδες .

Μπορείτε να φάτε ωμές γαρίδες ενώ είστε έγκυος;

Όχι! Οι γαρίδες είναι ωμά οστρακοειδή τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ωμά οστρακοειδή μπορούν να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό σας. Το σώμα σας, σε αυτή τη φάση, δύσκολα θα μπορέσει να καταπολεμήσει μια βακτηριακή λοίμωξη.

Ίσως αναρωτιέστε, μπορούν οι έγκυες γυναίκες να τρώνε ceviche γαρίδας; Η απάντηση είναι ξανά όχι. Ενώ το ceviche περιλαμβάνει ωμά ψάρια που έχουν «μαγειρευτεί» σε χυμούς εσπεριδοειδών, αυτή δεν είναι μια κατάλληλη μέθοδος μαγειρέματος που θα σκότωνε τα επιβλαβή βακτήρια όπως άλλα παρασκευάσματα ψαριών. Στην πραγματικότητα, ωμά ψάρια ή οστρακοειδή οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει σούσι, σασίμι και ωμά στρείδια, χτένια ή μύδια.

Ποια άλλα θαλασσινά μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δύο έως τρεις μερίδες την εβδομάδα με πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ασφαλή θαλασσινά μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας ενώ είστε έγκυος. 

Οι πιο ασφαλείς επιλογές θαλασσινών:

Γαύρος.

Γάδος.

Ρέγγα.

Στρείδια.

Μπακαλιάρος.

Σαρδέλες.

Σολομός.

Γλώσσα.

Ψάρια σε κονσέρβα, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο όπως ο τόνος.

Καπνιστό ψημένο ψάρι.



Σχετικά Άρθρα