ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτακτική η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης

07 Απριλίου 2023, 10:00

images

Υπάρχουν τουλάχιστον 45 καλοί λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικότερα, ερευνητές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν ότι, πριν αναπτύξουν λεπτομερείς πολιτικές για τον περιορισμό της ζάχαρης, «η ποιότητα των υπαρχόντων στοιχείων πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά», σύμφωνα με κοινή τους δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό The BMJ.

Τα ευρήματα - σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο - υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την ελεύθερη πρόσληψη ζάχαρης σε λιγότερο από 25 γραμμάρια ή περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. 

Η ίδια ποσότητα ζάχαρης περιέχεται σε 2 ½ μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, 450 γραμμάρια φρούτων και περίπου 1 ½ κουταλιά της σούπας μέλι. Ένα ντόνατ έχει περίπου 15 έως 30 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Οι συγγραφείς συνιστούν επίσης τη μείωση της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη σε λιγότερο από 1 ρόφημα (περίπου 200 έως 355 ml) την εβδομάδα.

Για να αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης ζάχαρης, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι «ένας συνδυασμός εκτεταμένης εκπαίδευσης για τη δημόσια υγεία και πολιτικών παγκοσμίως είναι επειγόντως απαραίτητος».

Υπάρχουν όμως κάποιες αλλαγές που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μόνοι σας:

Λάβετε υπόψη σας τι τρόφιμα αγοράζετε και καταναλώνετε, διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες όταν ψωνίζετε — ακόμα και εκείνες σε τρόφιμα που μπορεί να μην θεωρείτε γλυκά, όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού, γιαούρτια ή καρυκεύματα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν συνήθως πολλή πρόσθετη ζάχαρη.

Επιλέξτε ζαχαρούχο νερό με φέτες φρούτων αντί για ζαχαρούχα ποτά, και φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα για επιδόρπιο αντί για κέικ, μπισκότα ή παγωτό. Το μαγείρεμα και το ψήσιμο στο σπίτι πιο συχνά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος σε τακτική βάση θα βοηθούσε επίσης στην αποφυγή της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τέλος, η σταδιακή μείωση μπορεί να σας βοηθήσει να «εκπαιδεύσετε» τους γευστικούς σας κάλυκες να λαχταρούν όλο και λιγότερη ζάχαρη.





Σχετικά Άρθρα