ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς ακριβώς η COVID-19 πλήττει την καρδιά

23 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Νέα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της λοίμωξης COVID-19 (που προκαλείται σε κάποιους από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2) μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον καρδιακό μυϊκό ιστό. Μπορεί επίσης να διαταράξει τα ιόντα ασβεστίου που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πια πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα βρήκε 55% υψηλότερο ποσοστό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής φλεγμονής και διαταραχών του καρδιακού ρυθμού μεταξύ των ατόμων με COVID-19.

Παρά τις γνωστές καρδιακές επιπτώσεις της ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το πώς ο ίδιος ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει τον καρδιακό μυϊκό ιστό. Τώρα, σε μία νέα προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η COVID-19 επηρεάζει την καρδιά σε κυτταρικό επίπεδο προκαλώντας φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και αλλαγές σε μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει το ασβέστιο στην καρδιά.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στις 20 Φεβρουαρίου στην 67η Ετήσια Συνάντηση της Βιοφυσικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Για να διερευνήσει τον αντίκτυπο της COVID στην καρδιά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον καρδιακό ιστό από άτομα που είχαν COVID-19 και έκανε αρκετές βασικές παρατηρήσεις.

Αρχικά, παρατήρησαν αύξηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να μειώσει την ικανότητα των κυττάρων να αποτοξινώνουν επιβλαβείς ουσίες. Επιπλέον, παρατήρησαν επίσης αύξηση των σημείων φλεγμονής στον ιστό. Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε δυσμενείς αλλαγές στο RyR2 - μια πρωτεΐνη που βοηθά στη ρύθμιση των ιόντων ασβεστίου στην καρδιά.

Αυτή η διαταραχή στη ρύθμιση των ιόντων ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο συστέλλεται ο καρδιακός μυς, με αποτέλεσμα ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, αίσθημα παλμών ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Μετά από περαιτέρω έρευνα σε ποντίκια με COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν μοτίβα στον καρδιακό ιστό του ποντικιού σύμφωνα με αυτό που βρήκαν στις ανθρώπινες καρδιές. Συγκεκριμένα, είδαν αλλαγές στις πρωτεΐνες που εκφράζονται από τα καρδιακά κύτταρα, τη διήθηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, το θάνατο των καρδιακών κυττάρων, τους θρόμβους αίματος και την εναπόθεση κολλαγόνου - κάτι που υποδηλώνει τραυματισμό ιστού.

Η ομάδα εντόπισε επίσης σημάδια μυοκαρδιοπάθειας - μια κατάσταση που κάνει την καρδιά λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση αίματος.

Ο Andrew Marks, MD, καρδιολόγος και καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Columbia που συμμετείχε στην έρευνα, είπε: «Όση περισσότερη ευαισθητοποίηση δημιουργείται γύρω από συγκεκριμένες πτυχές μιας ασθένειας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βελτιώσετε τη φροντίδα. Και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τις καρδιακές αλλαγές που σχετίζονται με τις λοιμώξεις από τον COVID-19 και να τις αναζητούν».


Σχετικά Άρθρα