ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνο το μελάνωμα στα μάτια

24 Αυγούστου 2019, 08:00

images

Ο καρκίνος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, ονομάζεται μελάνωμα και είναι μια πολύ σοβαρή νόσος καθώς δίνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα αυξάνουν παγκοσμίως αλλά κυρίως σε περιοχές του κόσμου σαν την δική μας όπου η ηλιοφάνεια είναι έντονη και η έκθεση σε αυτήν πολλές φορές υπερβολική.

Αλλά ενώ γα το δερματικό μελάνωμα έχουν λεχθεί πολλά, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η προστασία του δέρματος πρέπει να συνοδεύεται και από προστασία των ματιών.

Τo μελάνωμα στα μάτια δεν δίνει από την αρχή συμπτώματα με αποτέλεσμα η διάγνωσή του να γίνεται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο.

Πρόκειται για μια επιθετική μορφή καρκίνου που δύναται να επεκταθεί ταχύτατα και να απειλήσει και την ζωή του πάσχοντος αν επεκταθεί σε άλλα όργανα.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ανοιχτό χρώμα μάτια (ειδικά τα μπλε), όσοι έχουν σπίλο (ελιά) στο μάτι και όσοι εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς σκούρα απορροφητικά γυαλιά.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Δατσέρης, «όταν το μελάνωμα εντοπίζεται στον επιπεφυκότα ή στην ίριδα, μπορεί να φαίνεται σαν και μαύρη υπερυψωμένη κηλίδα που μεγαλώνει. Όταν εντοπίζεται στο ακτινωτό σώμα ή στον χοριοειδή, μπορεί σε προχωρημένα στάδια να δώσει συμπτώματα όπως είναι η θολή όραση, οι λάμψεις και τελικά μειωμένη όραση».

Τα συμπτώματα γενικά είναι:

Διόγκωση στα μάτια

Αλλαγή στο χρώμα της ίριδας

Κακή όραση

Κόκκινο μάτι που πονάει

Μικρό ελάττωμα στην ίριδα ή τον επιπεφυκότα.

Διάγνωση

Η εξέταση που ματιού από οφθαλμίατρο με ειδικό οφθαλμοσκόπιο θα δείξει έναν στρογγυλό ή οβάλ όγκο.

Ειδικές εξετάσεις

Αξονική μαγνητική τομογραφία για την κατάσταση του εγκεφάλου

Υπερηχογράφημα ματιών

Βιοψία δέρματος στην γύρω περιοχή

Φλουραγγειογραφία σε κάποιες περιπτώσεις

Αγγειογραφία ινδοκυανίνης

Επίσης υπέρηχο οπίσθιου η προσθίου ημιμορίου.

Θεραπεία

Τα μικρά μελανώματα στο μάτι αντιμετωπίζονται με ειδικά λέϊζερ, με ακτινοθεραπεία και έλαιο σιλικόνης, ενώ τα μεγαλύτερα με χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία και βιολογική θεραπεία με ιντερφερόνη. Αλλά αν υπάρχει μετάσταση σε άλλο σημείο, πρέπει η θεραπεία να είναι συνδυαστική. Όταν η βλάβη είναι τοπική χωρίς μεταστάσεις, η 5ετής επιβίωση είναι η πιθανότερη έκβαση για τους περισσότερους.

Στις μεταστάσεις η κατάσταση διαμορφώνεται κατά περίπτωση.

Επιπολασμός

Στην ΗΠΑ το μελάνωμα του δέρματος αποτελεί σήμερα το 4% των κακοηθών νεοπλασιών και είναι η έκτη συχνότερη κακοήθεια σε άνδρες και γυναίκες. Στην Ελλάδα και την Κύπρο η συχνότητα εμφάνισης του είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, ενώ είναι παρόμοια με αυτήν των νοτίων ευρωπαϊκών χώρων, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην χώρα μας η διάγνωση τίθεται 4 φορές ανά 100.000 κατοίκους.

Σχετικά Άρθρα