ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικαιροποιημένες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων

15 September 2021, 10:00

images

Τις αναθεωρημένες Οδηγίες Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στην Κλινική Πράξη δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) στην επιθεώρησή της European Heart Journal. Το 90% των καρδιαγγειακών συμβάντων αποδίδεται συνήθως στο κάπνισμα, τις κακές διατροφικές συνήθειες, τη μειωμένη σωματική άσκηση, το μεταβολικό σύνδρομο (δηλαδή συνδυασμό υπέρτασης, διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας), σε ψυχολογικούς παράγοντες ή και το αλκοόλ.

Η διακοπή του καπνίσματος τοποθετείται στην κορυφή της λίστας με τις παρεμβάσεις που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, με τις οδηγίες να καθιστούν σαφές πώς πρόκειται για την απαραίτητη κίνηση-κλειδί έστω και αν συνοδεύεται από αύξηση του βάρους, προσθέτοντας ακόμη την αναγκαιότητα αποφυγής και του παθητικού καπνίσματος. Σημειώνεται ότι οι καπνιστές κάτω των 50 ετών έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν εξάλλου τη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής μέσα από απλές καθημερινές δραστηριότητες οι οποίες είναι ευχάριστες, ενσωματώνονται εύκολα στην καθημερινή ρουτίνα και μπορούν έτσι να διατηρηθούν. Σταθερή για κάθε ενήλικα παραμένει ωστόσο η ανάγκη τήρησης ενός προγράμματος σωματικής άσκησης, 150-100 λεπτών εβδομαδιαίως για μέτριας έντασης και 75-150 αντίστοιχα για μεγάλης έντασης.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, αναφέρουν ότι πρέπει να είναι βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς. Η νέα προσθήκη στις οδηγίες προκρίνει τη μεσογειακή και παρεμφερείς δίαιτες ως νούμερο ένα επιλογή, τη συμπερίληψη λιπαρών ψαριών τουλάχιστον μία φορά στο εβδομαδιαίο διατροφικό μενού, ενώ παράλληλα περιορίζει τη μέγιστη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ στα 100 γρ. και προτείνει τη μείωση κατανάλωσης κρέατος, ιδίως επεξεργασμένου.

Επίσης, οι οδηγίες για υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς περιλαμβάνουν την απώλεια σωματικού βάρους προς μείωση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων στο αίμα και των πιθανοτήτων διαβήτη και κατ’ επέκταση καρδιαγγειακής νόσου, με τις βαριατρικές επεμβάσεις να προτείνονται πλέον ως εναλλακτική σε παχύσαρκους ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τέλος, ρητά αναφέρονται οι ψυχικές διαταραχές όπως είναι το χρόνιο άγχος που αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και χειρότερης πρόγνωσης στους ήδη πάσχοντες. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες, κρίνεται αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στους ασθενείς αυτούς προς διευκόλυνση της προσαρμογής στις αλλαγές της καθημερινότητας και της συμμόρφωσης με φαρμακευτικές αγωγές.

Σχετικά Άρθρα