ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στα άτομα με διαβήτη τύπου 2

23 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, η διατροφή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές βάρος και ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο I.R.C.C.S. Neuromed και δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου στο American Journal of Clinical Nutrition, υπογραμμίζει τη σημασία ενός άλλου παράγοντα: το επίπεδο επεξεργασίας που έχει υποστεί ένα τρόφιμο.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη κοόρτης που αναλύει τον αντίκτυπο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) μεταξύ των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη», δήλωσε η Marialaura Bonaccio, PhD, επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο IRCCS Neuromed στην Ιταλία και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.065 άτομα με μεταβολική πάθηση.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την εν εξελίξει μελέτη Moli-Sani, η οποία ξεκίνησε το 2005 και καταγράφει πληροφορίες για την υγεία περίπου 25.000 ατόμων που ζουν στην περιφέρεια Molise της Ιταλίας. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα συμμετεχόντων από το 2005-2010 και τους παρακολούθησαν για κατά μέσο όρο 11,6 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε  αιτία και θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η διαφορά στο επίπεδο κινδύνου ήταν μάλλον απροσδόκητη, είπε η Bonaccio στο Healthline.

«Μας εξέπληξε κάπως το μέγεθος των κινδύνων που σχετίζονται με την αυξημένη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, η οποία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη για τη θνησιμότητα [από καρδιαγγειακές παθήσεις] σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συμπεριλαμβάνουν λιγότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή τους», δήλωσε. «Αυτό είναι φοβερό».

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών από κοινού με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (όπως αυτά της Μεσογειακής Διατροφής), δεν αναιρεί τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

«Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν αναφέρετε υψηλή τήρηση μιας υγιεινής, θρεπτικής διατροφής, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, αυτό δεν αρκεί αν εξακολουθείτε να καταναλώνετε πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα». Ενώ οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και όχι των επεξεργασμένων τροφίμων γενικά, πιστεύουν ότι τα ευρήματα εξακολουθούν να είναι σημαντικά.


Σχετικά Άρθρα