ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναπρογραμματισμός κυττάρων του ανοσοποιητικού εξαλείφει όγκους του εγκεφάλου

17 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Για δεκαετίες, η διάγνωση του γλοιοβλαστώματος – ενός επιθετικού, δύσκολα θεραπεύσιμου καρκίνου στον εγκέφαλο – δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιβίωσης στους ασθενείς. Μόνο το 3% έως 5% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με αυτόν τον τύπο όγκου εγκεφάλου, θα ζήσουν για πάνω από 3 χρόνια μετά τη διάγνωση. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ζουν περίπου 14 μήνες από τη στιγμή που θα λάβουν τα θετικά αποτελέσματα. Τώρα, πειραματική θεραπεία που επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου για να επιτεθούν σε αυτούς τους όγκους, μοιάζει να δίνει ελπίδα στους ασθενείς.

Όπως μεταδίδει το CNN Health, 3 μελέτες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκαν σε μια θεραπεία που ονομάζεται CAR-T που χορηγείται απευθείας στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όγκοι έχουν φαινομενικά «λιώσει» την επόμενη μέρα, όπως φαίνεται στις σαρώσεις εγκεφάλου.

«Αυτό ήταν σοκαριστικό για μένα», είπε ο Δρ Otis Brawley, καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και πρώην επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι όγκοι έχουν επανεμφανιστεί και καμία από τις μελέτες – οι οποίες διεξήχθησαν από το Κέντρο Καρκίνου του City of Hope στο Duarte της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης – έχει αποδείξει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης για τους ασθενείς. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι με κάποιες τροποποιήσεις, θα μπορέσουν σύντομα να το πετύχουν.

«Σαφώς έκαναν τους όγκους να συρρικνωθούν, άρα κάτι κάνει», είπε ο Brawley, «Τώρα, αρχίζει το δύσκολο κομμάτι. Έχουμε ένα φάρμακο που έχει κάποια δραστικότητα. Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη δραστικότητα», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα