ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενήλικες παρουσιάζουν για πρώτη φορά αλλεργίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

28 Απριλίου 2023, 07:00

images

Εδώ και αρκετά χρόνια, ζούμε σε έναν κόσμο όπου κάθε φτάρνισμα, κάθε πόνος στο λαιμό ή το μπούκωμα φέρνει στο νου ένα ερώτημα: Είναι COVID; Ή μήπως είναι απλό κρυολόγημα ή αλλεργία;

Για έναν αυξανόμενο αριθμό ενηλίκων στις ηλικίες των 30-50 ετών, αυτά τα συμπτώματα αποδεικνύεται ότι είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός φαινομένου που δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ πριν στη ζωή τους: Εποχιακές αλλεργίες.

«Αυτό που βλέπω είναι άνθρωποι που έρχονται για πρώτη φορά, ειδικά τα τελευταία 5 με 7 χρόνια περίπου», είπε ο Δρ Clifford Bassett, αλλεργιολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. «Θα λένε πάντα, δεν καταλαβαίνω πώς μου συμβαίνει αυτό».

Η Δρ Michele Pham, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο UCSF Health στο Σαν Φρανσίσκο, έχει παρατηρήσει την ίδια τάση... "Είχαμε ασθενείς που ήρθαν σε εμάς λέγοντας: "Αυτό δεν ήταν ένα πρόβλημα στο παρελθόν", είπε η Pham. «Τώρα παρουσιάζουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα αλλεργίας τους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά».

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας (ειδικά στη γύρη) για πρώτη φορά, αν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν πρόσφατα ότι περίπου το ¼ των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε εποχική αλλεργία το 2021, την πρώτη φορά που τα Κέντρα μελέτησαν τα δεδομένα για εποχιακές αλλεργίες για ενήλικες.

Ένας μεγάλος παράγοντας των εποχιακών αλλεργιών που εμφανίζονται στους ενήλικες φαίνεται να είναι η κλιματική αλλαγή. «Η εποχή της γύρης αυτή τη στιγμή διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια και υπάρχει περίπου 20% περισσότερη γύρη στον αέρα», δήλωσε η Δρ Neelu Tummala, ΩΡΛ και συνδιευθύντρια του Climate Health Institute στο Πανεπιστήμιο George Washington. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021.

Καθώς η θερμοκρασία του πυρήνα της Γης αυξάνεται, εξήγησε η Tummala, η θερμοκρασία του εδάφους αυξάνεται κι αυτή νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ξυπνώντας τα δέντρα από τη χειμερία νάρκη τους, ωθώντας τα να ανθίσουν και να παράγουν γύρη νωρίτερα από ποτέ.




Σχετικά Άρθρα