ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα σύμπτωμα χαλάει την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων

12 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Nottingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας στους επτά Ευρωπαίους υποφέρει από εμβοές και ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία. Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι 65 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρουσιάζουν εμβοές, 26 εκατομμύρια άλλοι παρουσιάζουν εμβοές που τούς προκαλούν έντονη ενόχληση και 4 εκατομμύρια ακόμα έχουν εμβοές που διαταράσσουν την καθημερινότητά τους σε μεγάλο βαθμό.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health—Europe και είναι η πρώτη που εξετάζει την ύπαρξη των εμβοών στον πληθυσμό 12 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμβοές έχει κάποιος όταν αισθάνεται ένα «κουδούνισμα» ή άλλους ήχους στο ένα ή και τα δύο αυτιά του. Η πάθηση μπορεί να είναι μέτρια ή σοβαρή και στην πιο ενοχλητική της μορφή μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική υγεία και την κοινωνική ευεξία του ασθενούς. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τις εμβοές, αλλά υπάρχουν επιλογές που βοηθούν στη διαχείριση της πάθησης.

Σχεδόν 11.500 άνθρωποι επιστρατεύθηκαν μεταξύ 2017-2018 για να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Έρευνα για τις εμβοές σε 12 χώρες (Βουλγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία), χρησιμοποιώντας μια ομάδα ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τις εμβοές.

Βρήκαν ότι:

– Η επικράτηση οποιουδήποτε τύπου εμβοών ήταν 14% (1,2%) υψηλότερη στις γυναίκες.

– Σοβαρές εμβοές βρέθηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων.

– Η επικράτηση των εμβοών αυξήθηκε σημαντικά με την ηλικία και την επιδείνωση της ακοής.

– Η χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης για τις εμβοές αυξήθηκε όσο αυξανόταν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.


Σχετικά Άρθρα