ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα λουλούδι χαρίζει ζωή στους άνδρες

29 September 2021, 16:00

images

Σε μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Centenary και δημοσιεύονται στο Frontiers in Oncology, αναφέρεται ότι μια χημική ένωση που βρίσκεται σε είδος ορχιδέας, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον προστάτη.

Πρόκειται για την ένωση erianin που εντοπίζεται στο Dendrobium chrysotoxum, μια ποικιλία ορχιδέας που ευδοκιμεί στην Νοτιοανατολική Ασία και που φέρει αντικαρκινικές ιδιότητες αποτελεσματικές τόσο στο αρχικό όσο και στο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Σύμφωνα με τον Δρ Yanfei Qi, διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας Λιπιδίων και Κυττάρων του Ινστιτούτου, η ουσία βάζει στο στόχαστρό της τα ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη, που παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Η ένωση αύξησε τα επίπεδα του κεραμιδίου C16, ενός λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα αρχικού σταδίου και συντέλεσε στο θάνατό τους μέσω του στρες του ενδοπλασματικού δικτύου.

Ωστόσο, από μόνη της δεν πέτυχε αντίστοιχα αποτελέσματα σε περιπτώσεις ορμονοάντοχου καρκίνου του προστάτη (προχωρημένου σταδίου). Ο Δρ Yanfei ανέφερε ότι «η θεραπεία μείωσης ανδρογόνων, η ορμονοθεραπεία, στοχεύει στη μείωσή τους ώστε να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου σε ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη. Έως και κατά 20% καρκινοπαθείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη αγωγή περνούν στο προχωρημένο στάδιο εντός πέντε ετών».

Σχετικά Άρθρα