ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα δις νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν από απώλεια ακοής

20 Νοεμβρίου 2022, 08:00

images

Συναυλίες, εκδηλώσεις, πάρτι με τα ηχεία στο τέρμα, βίντεο και παιχνίδια με τη μουσική στο διαπασών. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέει ότι όλες αυτές οι μη ασφαλείς πρακτικές ακρόασης μπορεί να θέτουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα ηλικίας 12 έως 34 ετών σε κίνδυνο απώλειας ακοής. 

Ειδικότερα, οι περισσότεροι νέοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους με το κινητό τους τηλέφωνο συνδεδεμένο με τα ακουστικά τους, και μάλιστα με την ένταση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Μάλιστα, η Lauren Dillard, ακοολόγος και σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος έγκειται, όχι μόνο στην υψηλή ένταση, αλλά και στη διάρκεια της έκθεσης σε τόσο δυνατούς ήχους, και παράλληλα θέτει την ασφάλειά μας ως κύριο στόχο.

Η έκθεση στον ήχο σε πολύ υψηλή ένταση, μπορεί να κουράσει τα αισθητήρια κύτταρα και τις δομές στο αυτί, δηλώνει η Dillard. Εάν αυτό συνεχιστεί για πολύ, μπορεί να υποστούν μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα απώλεια ακοής, εμβοές ή και τα δύο.

Τα 92 ντεσιμπέλ  ισοδυναμούν με το θόρυβο που ακούει κανείς κατά την κυκλοφορία βαρέων φορτηγών και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ανθρώπινο αυτί αντέχει στην έκθεση τόσο δυνατού ήχου για δυόμιση ώρες, χωρίς προστασία, σε αντίθεση με τα 100 ντεσιμπέλ, στα οποία η αντοχή υπολογίζεται στα 38 μόλις λεπτά.

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι, όσο πιο χαμηλή είναι η ένταση, τόσο περισσότερο αντέχει η ακοή μας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο. Πλέον, πολλά κινητά τηλέφωνα προειδοποιούν το χρήστη όταν ξεπεράσει το ασφαλές επίπεδο έντασης.

Τέλος, η Dillard υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξουν οι νέοι αυτή την κακή συνήθεια να εκτίθενται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε τόσο δυνατούς ήχους, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουν μετέπειτα το τίμημα.




Σχετικά Άρθρα