ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα αμινοξύ ίσως κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

16 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Η ταυρίνη, αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό μας και το οποίο υπάρχει επίσης σε ζωικά όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, ο τόνος, το χταπόδι και τα φύκια, πιθανώς να κρύβει το μυστικό της μακροζωίας!

Ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, ανακάλυψε ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης σε πειραματόζωα σχετίζεται με τη γήρανση. Παρατήρησαν επίσης ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ταυρίνη επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης έως και κατά 12%.

«Η μελέτη δείχνει ότι η ταυρίνη θα μπορούσε να είναι ένα ελιξίριο ζωής που κρύβεται μέσα μας και μας βοηθά να ζούμε περισσότερο και υγιέστερα» σχολίασε Δρ Vijay Yadav, επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Ανάπτυξης στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia και επικεφαλής της πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science.

Η ταυρίνη εξετάστηκε για ρπώτη φορά από το Δρ Yadav κατά τη διάρκεια έρευνάς του για την οστεοπόρωση, η οποία απέδειξε τονρόλο της ταυρίνης στην αναδόμηση των οστών. «Συνειδητοποιήσαμε ότι, αν η ταυρίνη ρυθμίζει όλες αυτές τις διαδικασίες που εκπίπτουν με την ηλικία, ίσως τα επίπεδα ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος να επηρεάζουν τη συνολική υγεία και τη διάρκεια ζωής», σχολίασε ο Δρ Yadav.

Η ομάδα εξέτασε τα επίπεδα ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος ποντικιών, πιθήκων και ανθρώπων και διαπίστωσε ότι τα επίπεδά της μειώνονται σημαντικά με την ηλικία. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους, παρατηρήθηκε ότι η συνολική ταυρίνη σε άτομα ηλικίας 60 ετών ήταν μόλις το ένα τρίτο περίπου των επιπέδων που εντοπίστηκαν σε πεντάχρονα παιδιά.


Σχετικά Άρθρα