ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eμβόλιο της Pfizer για παιδιά κάτω των 5 ετών: Έτοιμο ίσως στα τέλη Φεβρουαρίου

04 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Ένα εμβόλιο δύο δόσεων για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer σε συνεργασία με τη BioNTech ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν μια υποβολή δεδομένων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την τροποποίηση της τρέχουσας άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για το εμβόλιό τους ώστε να συμπεριλάβει αυτή τη νεότερη ηλικιακή ομάδα. Η υποβολή αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επί του παρόντος, τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα χωρίς πρόσβαση σε εμβόλιο COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δήλωσε την υποστήριξή της, αλλά θα ήθελε να επανεξετάσει τα δεδομένα.

«Οι παιδίατροι έχουν δει από πρώτο χέρι το φόβο, το άγχος και τις κακουχίες που έχουν υποστεί τόσες πολλές οικογένειες μικρών παιδιών καθώς περιμένουν ένα εμβόλιο», δήλωσε η πρόεδρος του AAP, Moira A. Szilagyi, MD, PhD, FAAP.

Συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του FDA θα συσκεφθεί στις 15 Φεβρουαρίου για να συζητήσει την υποβολή. Αυτή η κίνηση έρχεται «ως απάντηση στην επείγουσα ανάγκη δημόσιας υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό», ανέφεραν η Pfizer και η BioNTech. Ανέφεραν επίσης ότι η FDA τούς είχε ζητήσει να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ενός εμβολίου για παιδιά δύο δόσεων, ενώ συνεχίζουν να ερευνούν τα αποτελέσματα θα έχουν οι τρεις δόσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Τα δεδομένα για μια τρίτη δόση θα υποβληθούν στον οργανισμό τους επόμενους μήνες, είπαν οι εταιρείες - με την προσδοκία ότι η FDA θα εγκρίνει ένα σχήμα τριών δόσεων για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, εάν τα δεδομένα είναι ευνοϊκά.

Ο Δρ Steven Abelowitz, παιδίατρος και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής της Coast Kids Pediatrics, είπε ότι η διαδικασία αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική για την ευημερία και την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας … ειδικά τώρα με την αύξηση των νοσηλειών παιδιών με COVID-19».

Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 11,4 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι έχουν νοσήσει από COVID-19, ανέφερε το AAP την περασμένη εβδομάδα. Σχεδόν 2 εκατομμύρια από αυτά τα κρούσματα σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενώ πολλά παιδιά με λοίμωξη από κορωνοϊό έχουν μόνο ήπιες λοιμώξεις, κάποια μπορεί να αρρωστήσουν αρκετά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία.

Τέλος, οι συνολικές νοσηλείες παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παραμένουν υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών.



Σχετικά Άρθρα