ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμβόλια και προστασία από τη Νόσο Αλτσχάιμερ

22 September 2023, 16:00

images

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease, τα εμβόλια που κάνουμε για απλές, συνηθισμένες ασθένειες, οδηγούν τελικά στην πρόληψη και της Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αναρωτιόμασταν αν το εύρημα αφορούσε συγκεκριμένα στο εμβόλιο της γρίπης. Αλλά τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι πολλά εμβόλια ενηλίκων συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου», αποκάλυψε ο συντάκτης της μελέτης, Δρ Paul Schulz, καθηγητής νευροεκφυλιστικών ασθενειών και διευθυντής του Κέντρου Νευρογνωστικών Διαταραχών στην Ιατρική Σχολή McGovern.

«Υποθέτουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την πρόκληση δυσλειτουργίας στα εγκεφαλικά κύτταρα, η οποία οδηγεί στη Νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός έχει μια γενικότερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, που μειώνει τον κίνδυνο», συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λήπτες του πρώτου εμβολίου είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Όσοι εμβολιάστηκαν με το δεύτερο αντιμετώπιζαν 25% μειωμένο κίνδυνο και όσοι έκαναν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο είχαν 27% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάϊμερ.

Ο Δρ Schulz συνέκρινε τα ευρήματα με την επίδραση των νέων θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου κατά περίπου 25%-35%. Υποθέτουν τώρα ότι τα εμβόλια έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο ή να μειώνουν τη βλάβη σε υγιή εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο ερευνητής Avram Bukhbinder πρόσθεσε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από συγκεκριμένες λοιμώξεις, μπορούν ωστόσο ταυτόχρονα να μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί πρόδρομο της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σχετικά Άρθρα