ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπιδοφόρα μελέτη κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ

09 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν προχωρημένους καρκίνους ωοθηκών και παχέος εντέρου σε ζώα με μία νέα θεραπεία, η οποία θα είναι έτοιμη για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός του φθινοπώρου του 2022.

Πρόκειται για εμφυτεύσιμα «εργοστάσια φαρμάκων» σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, τα οποία επιτρέπουν τη συνεχή χορήγηση υψηλών δόσεων του φαρμάκου ιντερλευκίνη-2. Η θεραπεία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπολεμούν τον καρκίνο. Η εμφύτευση κάθε φαρμακευτικού σφαιριδίου γίνεται με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ράις, Τέξας και Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Εμβιομηχανικής Ομίντ Βεϊσέχ, έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances». Όπως δήλωσε μάλιστα ο Δρ Βεϊσέχ, «αρκεί η χορήγηση της θεραπείας μόνο μία φορά, αφού τα "εργοστάσια φαρμάκου' συνεχίζουν να παράγουν μία δόση κάθε μέρα μέχρι να εξαλειφθεί ο καρκίνος. Από τη στιγμή που προσδιορίσαμε τη σωστή δόση -πόσα τέτοια “εργοστάσια” χρειάζονται- καταφέραμε να εξαλείψουμε τους όγκους στο 100% των ζώων με καρκίνο των ωοθηκών και επίσης σε επτά από τα οκτώ ζώα με καρκίνο του παχέος εντέρου» επισήμανε.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ίδια θεραπευτική μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους καρκίνους, όπως του παγκρέατος, του ήπατος και των πνευμόνων. Ήδη δημιούργησαν την εταιρεία Avenge Bio με έδρα τη Μασαχουσέτη, για να προωθήσουν μελλοντικά τη νέα φαρμακευτική τεχνολογία.


Σχετικά Άρθρα