ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδες για μεταμόσχευση ολόκληρου του οφθαλμού

31 Αυγούστου 2019, 08:00

images

Μετά τα συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς), το δέρμα, τους χιτώνες των οφθαλμών και ολόκληρα μέλη (χέρια αλλά και ολόκληρο πρόσωπο), η ειδικότητα της χειρουργικής μεταμόσχευσης προχωρά, όπως όλα δείχνουν, σε άλλα, πιο δύσκολα πεδία όπως είναι η μεταμόσχευση ολόκληρου του βολβού του ματιού.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς δεν τίθεται μόνο θέμα τοποθέτησης και σύνδεσης του βολβού αλλά και αναγέννησης ινών και «διασύνδεσης» με τον εγκέφαλο που δίνει τις εντολές.

Δηλαδή ουσιαστικά πρόκειται για την επόμενη μέρα σε πολλές επιμέρους ειδικότητες που εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Δρ. Vijay Gorantla από το Pittsburgh και ο Δρ. Jeffrey Goldberg από το Σαν Ντιέγκο, έκαναν πρόσφατα ανακοινώσεις σχετικά με επικείμενες μεταμοσχεύσεις οφθαλμών αναφέροντας ότι «σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε για τις μεταμοσχεύσεις και για την αναγέννηση των νεύρων, είμαστε επιτέλους στο σημείο όπου μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι ότι η μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί».

Τα δύο πανεπιστήμια που έχουν αναπτύξει αυτήν την δραστηριότητα με αυτούς τους δύο επιστήμονες ως επικεφαλής, ξεκίνησαν ήδη συνεργασία μεταξύ τους για να πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή την πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού σε συνεργασία.

Αυτή τη στιγμή, διάφορα εργαστήρια κάνουν πρόοδο στην αποκατάσταση και αναγέννηση των νευρικών ινών και είναι γεγονός πια ότι σε ζώα με τραυματισμό του οπτικού νεύρου ή εκφυλισμό του ματιού, έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις και έχει διαπιστωθεί μικρή -αλλά υπαρκτή- αναγέννηση των οπτικών νεύρων .

Στην αναγέννηση των κυττάρων που ονομάζονται γάγγλια του αμφιβληστροειδούς, που είναι τα πιο σημαντικάγια την αποκατάσταση της όρασης, έχουν επίσης γίνει μεγάλα βήματα προόδου σε εργαστηριακό επίπεδο και τώρα μένει η κλινική εφαρμογή αφού επιλυθούν κάποια προβλήματα.

Η μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού θα είναι όταν συμβεί, δώρο ζωής για τους 180 εκατομμύρια τυφλούς ή με σοβαρά προβλήματα όρασης ανθρώπους που υπολογίζεται ότι ζουν σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα