ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδες για καλύτερη πρόγνωση και θεραπεία σε ένα δύσκολο καρκίνο

13 Μαΐου 2023, 09:00

images

Μέχρι και τρία χρόνια νωρίτερα μπορεί να προβλεφθεί η εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, με ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε και παρουσίασε ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Harvard και της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς. Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο Nature Medicine, αναμένεται να μάς βάλουν σε νέα εποχή στη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου καρκίνου.

Πρόκειται για έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους που μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να προλάβουμε (πχ με εξετάσεις αίματος) με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, όταν γίνεται η διάγνωση, να υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης. Σήμερα, οι μέθοδοι επικεντρώνονται σε ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού, που θεωρείται ομάδα υψηλού κινδύνου, εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού ή γενετικής προδιάθεσης. 

Ωστόσο, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο είναι στην πραγματικότητα πολλοί περισσότεροι, χωρίς να υπόκεινται απαραίτητα στα παραπάνω κριτήρια που «μαρτυρούν» τον κίνδυνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να λαμβάνουν τη διάγνωση όταν η νόσος έχει προχωρήσει και η θεραπεία αδυνατεί να είναι εξίσου αποτελεσματική.

«Πολλοί τύποι καρκίνου, ειδικά εκείνοι που δύσκολα εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται, ασκούν δυσανάλογη επιβάρυνση στους ασθενείς και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με βάση την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση», δήλωσε ο Søren Brunak, διευθυντής έρευνας στο Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.


Σχετικά Άρθρα