ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδες από κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα

30 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής της, με τη συμμετοχή περί των 800 ασθενών που νόσησαν με ήπια ως μέτρια συμπτώματα COVID-19. Αυτή ήταν άλλωστε η πειραματική θεραπεία που έλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ. Η θεραπεία αποτελείται από ένα κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, σαν αυτά που φτιάχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.

Η Regeneron αναφέρει ότι σε διάστημα 29 ημερών οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, πραγματοποίησαν περίπου 57% λιγότερες ιατρικές επισκέψεις σχετιζόμενες με την πορεία των συμπτωμάτων τους, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν placebo (εικονικό φάρμακο). Αξιοσημείωτο είναι δε ότι παρατηρήθηκε μείωση κατά περίπου 72% σε ασθενείς με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία άνω των 50 ετών, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές, μεταβολικές, πνευμονικές, ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις ή σε ανοσοκαταστολή.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει πρώιμα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή, που έδειχναν ότι η θεραπεία μείωνε τα επίπεδα του ιικού φορτίου στους ασθενείς και βελτίωνε τα συμπτώματα σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς Covid-19. Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τα αρχικά ευρήματα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πιστώσει στη θεραπεία της Regeneron την γρήγορη ανάρρωσή του από τον Covid-19. Η Regeneron, είχε κοινοποιήσει τα αποτελέσματα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και υπέβαλε αίτηση ζητώντας έκτακτη αδειοδότηση. Επίσης, η θεραπεία έχει ενταχθεί στη μεγάλη κλινική μελέτη RECOVERY του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενθαρρυντικά νέα ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα. 

Σχετικά Άρθρα