ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έλληνας επιστήμονας από το μακρινό 1978 έκανε έρευνα για τα εμβόλια mRNA

22 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Νικόλαος Κατσιλάμπρος ανέφερε χθες ότι είναι πιθανό ο πρώτος ερευνητής στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA να ήταν ο Έλληνας επιστήμονας Γεώργιος Δημητριάδης, ο οποίος δημοσίευσε στο περιοδικό Nature (τόμος 274,σ 923-24, 31 Αυγούστου 1978) ένα πρωτότυπο άρθρο με τίτλο “Translation of rabbit globin mRNA introduced by liposomes into mouse lymphocytes”. Κατά την περίοδο εκείνη, ο Γεώργιος Δημητριάδης εργαζόταν στο National Institute for Research του Λονδίνου.

Προκειμένου να γίνει σαφές πόσο πρωτότυπη ήταν η εργασία του Δρ Δημητριάδη, υπενθυμίζεται ότι το mRNA είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των γενετικών πληροφοριών από το DNA, έξω από τον πυρήνα του κυττάρου, σε οργανίδια που συνθέτουν ουσίες με βάση τις πληροφορίες τις οποίες μεταφέρει το εκάστοτε mRNA.

Ο Δρ Δημητριάδης πέτυχε, μετά από μεγάλες προσπάθειες, να συνενώσει mRNA κυττάρων κουνελιού, που κωδικοποιούν την ουσία σφαιρίνη, με κυστίδια που περιέχουν λίπος που ονομάζονται λιποσώματα. Αυτή η συνένωση έδωσε τη δυνατότητα στο mRNA να μπορεί να διασπάσει το «φραγμό» της κυτταρικής μεμβράνης άλλων κυττάρων ώστε να εισέλθει αυτό το «σύμπλεγμα» στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, ο ερευνητής εισήγαγε με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο mRNA σε άλλα κύτταρα , λεμφοκύτταρα από τον σπλήνα ποντικού (που δεν έχουν καμία σχέση με τα κύτταρα προέλευσης του εισαχθέντος σε αυτά mRNA). Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν, ότι αυτά τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν -και αυτά- σφαιρίνη.

Η ανακάλυψη αυτή είναι τεράστιας σημασίας διότι η παραγωγή εμβολίων mRNA -και μελλοντικά άλλων ουσιών για άλλες παθήσεις - έχει ως βάση μια παρόμοια τεχνολογία. Βέβαια, απαιτήθηκαν στη συνέχεια και άλλες έρευνες που κλιμακωτά οδήγησαν στα σωτήρια εμβόλια τύπου mRNA.


Σχετικά Άρθρα