ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκθεση των παιδιών στον καπνό: Το πρόβλημα στις ΗΠΑ

20 Απριλίου 2023, 18:00

images

Αν και τα ποσοστά καπνίσματος για ενήλικες στις ΗΠΑ είναι στα χαμηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσουν τα παιδιά να κάνουν χρήση καπνού, σύμφωνα με μια νέα σειρά δηλώσεων πολιτικής από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Ερευνητές συστήνουν στους Αμερικανούς εδώ και γενιές ότι τα προϊόντα καπνού είναι βλαβερά για αυτούς, ωστόσο σχεδόν 200 παιδιά στις ΗΠΑ ξεκινούν το κάπνισμα κάθε μέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η χρήση καπνού είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει το CDC. Τα ποσοστά των παιδιών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υψηλά, λέει η AAP και η χρήση ναργιλέδων και πούρων δεν έχει μειωθεί. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι παιδίατροι, το παραδοσιακό κάπνισμα τσιγάρων έχει μειωθεί με τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, το 2022, σχεδόν το 5% των μαθητών γυμνασίου και περίπου 17% των μαθητών λυκείου ανέφεραν κάποια μορφή τρέχουσας χρήσης καπνού, σύμφωνα με το CDC. Επιπλέον, το 2021, περίπου το 11% των μαθητών γυμνασίου και το 34% των μαθητών λυκείου δήλωσαν ότι δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ καπνό.

Αυτά τα «ποσοστά δοκιμής» είναι σημαντικά, επειδή οι περισσότεροι ενήλικες καπνιστές ξεκίνησαν αυτή την κακή συνήθεια σε νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με το CDC. Μάλιστα, τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν δυσανάλογα υψηλά σε ορισμένες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι μαύροι, ισπανόφωνοι, ιθαγενείς Αμερικανοί, ιθαγενείς της Αλάσκας ή LGBTQ+.

Στις ενημερωμένες δηλώσεις πολιτικής της, η AAP συνεχίζει να ενθαρρύνει τους παιδιάτρους να ελέγχουν για χρήση καπνού ως μέρος του τακτικού ελέγχου του παιδιού. Μια συζήτηση για τον καπνό θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο στην ηλικία των 11 ή 12 ετών, αναφέρει η έκθεση.

Κατά την εξέταση, οι παιδίατροι θα πρέπει επίσης να ρωτήσουν τους κηδεμόνες  για τις συνήθειές τους στο κάπνισμα και να κάνουν συστάσεις. Σχεδόν το 40% των παιδιών εκτίθενται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα, λέει η AAP, και οι κηδεμόνες-καπνιστές είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Τέλος, η νέα έκθεση επισημαίνει ότι τα παιδιά που καπνίζουν τσιγάρα δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτική λύση. Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα καλό εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, αλλά η AAP τονίζει ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία.



Σχετικά Άρθρα