ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της ανθεκτικότητας βακτηριδίων στα αντιβιοτικά

24 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για το θέμα αυτό την οποία μετέδωσε το BBC. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ήταν μεγαλύτερος από τον ετήσιο αριθμό θανάτων από ελονοσία ή AIDS κατά το έτος αυτό που στη ζωή μας δεν είχε μπει ο κορωνοϊός.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια, για ασήμαντες λοιμώξεις, σημαίνει ότι αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές, προηγουμένως θεραπεύσιμες λοιμώξεις, επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν, έχουν γίνει ανθεκτικά στη θεραπεία.

Οι υγειονομικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η μικροβιακή αντοχή (AMR) ήταν μια «κρυφή πανδημία» που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον απόηχο της COVID-19, εκτός εάν συνταγογραφούνταν υπεύθυνα τα αντιβιοτικά (δηλαδή μόνο για τις περιπτώσεις που πραγματικά τα χρειάζονται οι ασθενείς).

Η εκτίμηση των θανάτων από AMR παγκοσμίως, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet , βασίζεται σε ανάλυση 204 χωρών από μια ομάδα ερευνητών από πολλές χώρες, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Υπολογίζουν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες στις οποίες έπαιξε κάποιο ρόλο η AMR - πέρα από τους 1,2 εκατομμύρια θανάτους που προκάλεσε άμεσα. Την ίδια χρονιά, το AIDS θεωρείται ότι προκάλεσε 860.000 θανάτους και η ελονοσία 640.000.

Οι περισσότεροι θάνατοι από AMR προκλήθηκαν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονία και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη. Το MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρο, ενώ το E.coli (κολοβακτηρίδιο) και αρκετά άλλα βακτήρια συνδέθηκαν επίσης με υψηλά επίπεδα αντοχής στα φάρμακα.

Χρησιμοποιώντας αρχεία από νοσοκομεία, μελέτες και άλλες πηγές δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με τον ένα στους πέντε θανάτους που συνδέονται με την AMR να αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο, αλλά η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων, σύμφωνα με την έκθεση. 

Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από AMR εκτιμήθηκαν ότι είναι:

Περισσότεροι στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με 24 θανάτους σε πληθυσμό 100.000.

Λιγότεροι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με 13 θανάτους ανά 100.000.

Ο καθηγητής Chris Murray, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα αποκάλυψαν την πραγματική κλίμακα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως και ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι απαιτείται άμεση δράση «αν θέλουμε να παραμείνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στη μικροβιακή αντοχή. 

Σχετικά Άρθρα