ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι οι 5 μέρες απομόνωσης αρκετές για να μην μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε συμμαθητές και συναδέλφο

01 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Τα συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να είναι πλέον ηπιότερα χάρη στα εμβόλια, αλλά η εμφάνιση μιας δεύτερης κόκκινης γραμμής σε ένα τεστ σημαίνει σίγουρα ένα πράγμα: Πέντε ημέρες απομόνωσης. Οι οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2021. Προς το παρόν, ο Οργανισμός δεν φαίνεται να έχει κάνει αλλαγές στην πολιτική αυτή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να δίνεται η οδηγία στους ανθρώπους να απομονωθούν μετά από ένα θετικό τεστ, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό μετρό.

Η Δρ Victoria Valencia, προσωρινή διευθύντρια του Κέντρου Υγείας για Φοιτητική Φροντίδα στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη, είπε ότι αυτή και το προσωπικό της είδαν μια αύξηση στα ποσοστά της COVID όταν οι φοιτητές επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο τον Αύγουστο. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς οι μαθητές και φοιτητές δεν υποβάλλονται πλέον σε ελέγχους για τον κορωνοϊό.

«Οι μαθητές φοβούνται ότι θα διαγνωστούν με COVID» επειδή δεν θέλουν να απομονωθούν, είπε η Valencia.

Η τρέχουσα σύσταση για απομόνωση για 5 ημέρες υφίσταται από τότε που το CDC άλλαξε τη σύσταση για απομόνωση από 10 ημέρες σε 5 ημέρες στα τέλη του 2021, ακριβώς τη στιγμή που το πρώτο κύμα της Όμικρον βρισκόταν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Bill Hanage.

«Αν αισθάνεστε καλά καθ’ όλη την πενθήμερη καραντίνα και δεν έχετε κανένα απολύτως σύμπτωμα, το να μένετε στο σπίτι μόνοι σας δεν είναι το ίδιο με κάποιον που είχε συμπτώματα και μετά από 5 ημέρες, βγαίνει έξω και βήχει », είπε ο Δρ Peter Chin-Hong, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η κατά περίπτωση σύσταση για τη διάρκεια της απομόνωσης βάσει των  συμπτωμάτων είναι πιο λογική, όχι μόνο για τα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά για πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες για τις οποίες οι άνθρωποι συνήθως δεν απομονώνονται, δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, η Saskia Popescu, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, είπε ότι, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID από ένα άτομο υφίσταται τις πρώτες 5 ημέρες της μόλυνσης, «ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο ότι, ακόμη και χωρίς συμπτώματα ή κατά την εξάλειψή τους, οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον μολυσματικό ιό».

Σχετικά Άρθρα