ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η Όμικρον το τέλος της ενεργού φάσης της πανδημίας;

05 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, πολλοί επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να απαντήσουν στο τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έχει εμφανιστεί από το Νοέμβριο.

Χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας, είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενες λοιμώξεις, έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ελπίζουν ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο στάδιο όπου μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό.

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τον υψηλό αριθμό καθημερινών κρουσμάτων, έχουν ήδη χαλαρώσει ή άρει πολλούς περιορισμούς.

«Βασίζεται στην προσδοκία ότι πρόκειται να εισέλθουμε σε μια ενδημική φάση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Υπάρχει μια μεγάλη τάση, για άρση των περιορισμών, και το βλέπουμε και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville. Επίσης, πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ορισμένες χώρες μπορεί να βιάζονται στις αποφάσεις τους και προειδοποιούν να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και την πορεία της πανδημίας, είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για μια αποφασιστική στροφή στην ενδημικότητα, λένε οι ειδικοί.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Στη δημόσια υγεία, υπάρχει μεγάλη τάση να εξαλειφθεί το πρόγραμμα ελέγχου πριν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο», είπε ο Schaffner. Εάν ο κόσμος εφησυχάσει, «ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι να ξεμείνει από ευπαθή άτομα», πρόσθεσε.

Ο Schaffner συμπλήρωσε εξάλλου ότι η αισιόδοξη προσδοκία του είναι ότι η Όμικρον θα "σιγοβράσει" τις επόμενες 6 εβδομάδες περίπου στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν δεν εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να μιλήσει για την ενδημική COVID-19 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

«Θα έχουμε τεκμηριώσει σε ολόκληρη τη χώρα μια αρκετά διαρκή μείωση του ποσοστού των νέων περιπτώσεων και νοσηλειών, καθώς και των θανάτων, έτσι ώστε τα CDC να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για να μεταβούμε στη νέα φυσιολογική καθημερινότητα», είπε ο Schaffner. «Και, φυσικά, σε όλη τη χώρα, θα υπάρξουν άνθρωποι που απλώς θα επιθυμούν να επιστρέψουν στην παλιά κανονικότητα», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα