ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η Όμικρον η αρχή του τέλους;

07 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Οι ειδικοί λένε ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μπορεί να βοηθήσει τη μετάβαση της πανδημίας COVID-19 σε ένα πιο ενδημικό στάδιο όπου μια ασθένεια είναι παρούσα αλλά διαχειρίσιμη. Υπάρχουν προβλέψεις ότι η τρέχουσα αύξηση της Όμικρον θα κορυφωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου.

Για να μεταβούμε από το πανδημικό στο ενδημικό στάδιο, πρέπει να επέλθει η λεγόμενη «ανοσία αγέλης», είπε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί και ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος για Λοιμώδεις Νόσους, στο Healthline.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, που είναι κατανοητό ότι αρκετοί άνθρωποι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης και η πανδημία θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζεται.

"Εάν δεν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, τότε θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε κάποιο ενδημικό επίπεδο μέχρι τις αρχές του 2022", δήλωσε ο Schaffner.

«Η COVID-19 πιθανότατα θα γίνει ενδημική ασθένεια», δήλωσε η Erica Susky , ειδικός στη λοιμωξιολογία και την επιδημιολογία με έδρα το Τορόντο του Καναδά.

«Εάν μια ασθένεια δεν γίνει ενδημική, το μόνο άλλο σενάριο είναι να εξαφανιστεί η ασθένεια», δήλωσε η Susky. «Με όλα όσα συμβαίνουν στην τρέχουσα πανδημία, είναι προφανές ότι ο SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικός στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν μπορεί να σταματήσει να μεταδίδεται με κανένα από τα τρέχοντα μέτρα δημόσιας υγείας μας και θα συνεχίσει να υφίσταται, πιθανότατα επ' αόριστον».

Οι ειδικοί εξετάζουν την Όμικρον ως το πιθανό μονοπάτι προς την ενδημική κατάσταση, επειδή εξαπλώνεται εύκολα, αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο θανατηφόρο όσο ορισμένες προηγούμενες παραλλαγές.

«Υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν ακόμη [νοσήσει με] SARS-CoV-2», είπε ο Susky. «Ένας ιός μπορεί να γίνει ενδημικός όταν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια ανοσία από μόλυνση ή εμβολιασμό. Τα άτομα με κάποιο επίπεδο ανοσολογικής μνήμης θα μεταδώσουν τον ιό λιγότερο εύκολα, καθώς η ανοσοαπόκρισή τους θα σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού».

«Η ζωή θα προχωρήσει και ο κόσμος θα μάθει να ζει με την COVID-19», είπε η Susky. «Η πανδημία δεν θα τελειώσει μονομιάς, αλλά θα εξαφανιστεί».



Σχετικά Άρθρα