ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εφαρμογή υπόσχεται να διαγιγνώσκει τον κορωνοϊό και τη γρίπη

31 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) ανέπτυξαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που, όπως ισχυρίζονται, θα μπορεί να ανιχνεύει τον SARS-CoV-2 και ιούς γρίπης γρήγορα και με ακρίβεια.

Η μελέτη για το νέο διαδικτυακό πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται SmaRT-LAMP, δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open. Οι προγραμματιστές υποστηρίζουν ότι το σύστημα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο γρήγορες, ευαίσθητες, προσιτές και κλιμακούμενες δοκιμές που υπάρχουν μέχρι στιγμής. «Καθώς οι νέες παραλλαγές της COVID-19 αναδύονται παγκοσμίως, οι δοκιμές και η ανίχνευση παραμένουν απαραίτητες για τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας», δήλωσε ο Michael Mahan, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής και καθηγητής στο UCSB. «Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει smartphone και πιστεύουμε ότι αυτό έχει συναρπαστικές δυνατότητες για την παροχή δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστική ιατρική ακριβείας».

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε για το λειτουργικό σύστημα Android και μπορεί να ληφθεί και να εγκατασταθεί από το Google Play store. Με το άνοιγμα της εφαρμογής, παρουσιάζεται στον χρήστη μια επιλογή για μία δοκιμή, η οποία περιγράφεται βήμα προς βήμα, πριν από την εκτέλεση δειγμάτων δοκιμής.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα ενός smartphone για να μετρήσει μια χημική αντίδραση σε ένα μικρό δείγμα σάλιου ενός ατόμου και στη συνέχεια παρέχει διάγνωση σε 25 λεπτά. Οι προγραμματιστές λένε επίσης ότι το κιτ εργαστηρίου που συνοδεύει την εφαρμογή, μπορεί να παραχθεί με λιγότερο από 100 δολάρια και οι δοκιμές ελέγχου μπορούν να εκτελεστούν για λιγότερο από 7 δολάρια η καθεμία.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν. «Δεν έχουμε οικονομικά συμφέροντα. Η εφαρμογή και η τεχνολογία είναι ανοιχτού κώδικα και είναι δωρεάν σε όλους. Το κιτ δοκιμής είναι επαναχρησιμοποιήσιμο», είπε ο Mahan στο Healthline.

Ο καθηγητής του UCSB εξήγησε πώς λειτουργεί η διαδικασία. «Οι λάμπες LED είναι τοποθετημένες στο εσωτερικό επάνω μέρος ενός κουτιού από χαρτόνι που καλύπτει ένα μπλοκ θερμότητας σε μια εστία», δήλωσε ο Mahan. «Το μείγμα αντίδρασης SmaRT-LAMP φορτώνεται σε ένα θερμικό μπλοκ, το οποίο ξεκινά την ενίσχυση και θερμαίνει το μείγμα δειγμάτων/αντίδρασης σε μια βέλτιστη θερμοκρασία για ενίσχυση DNA. Η εφαρμογή εμφανίζει τα αποτελέσματα, με έναν κόκκινο κύκλο «Εντοπίστηκε παθογόνο» ή έναν πράσινο κύκλο «Δεν βρέθηκε παθογόνο».

Οι προγραμματιστές λένε ότι η δοκιμή πραγματοποιείται σε σταθερή θερμοκρασία σε ένα οικιακό περιβάλλον, κάτι που βοηθά στην ακρίβεια.

«Το βασικό εύρημα ήταν η επίλυση του προβλήματος του LAMP «primer-dimer» - ψευδώς θετικό αποτελεσμάτων  λόγω υψηλής ευαισθησίας - με το οποίο οι επιστήμονες παλεύουν για περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε ο Douglas Matthew Heithoff, PhD, ερευνητής του UCSB και συμπλήρωσε: «Χρειάστηκαν περισσότερες από 500 προσπάθειες για να λυθεί για το COVID-19, μετά από το οποίο εντοπίστηκαν ιοί γρίπης με την πρώτη κιόλας δοκιμή».




Σχετικά Άρθρα