ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύσκολη εξίσωση η ανακούφιση του πόνου στη μέση

06 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, η ανακούφιση από τον πόνο στη μέση είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία...

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 31 μελέτες που εξέτασαν περισσότερους από 6.500 ασθενείς με πόνο στη μέση. Για να ανακουφίσουν τον πόνο, οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα από τα δεκαοκτώ διαθέσιμα μυοχαλαρωτικά σκευάσματα που υπάρχουν στην αγορά της Αυστραλίας. Αν και η λήψη τους οδήγησε σε πρόσκαιρη μείωση του πόνου, η επίδραση αυτή είναι «ιδιαίτερα μικρή και τράβηξε την προσοχή μας», δήλωσε ο συγγραφέας της έρευνας, Δρ James McAuley, διευθυντής του Κέντρου Πόνου IMPACT της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. 

Αν και παλαιότερες έρευνες υποστήριζαν τη θετική επίδραση των μυοχαλαρωτικών στον πόνο της μέσης, τα νεότερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι μακροπρόθεσμα το όφελος που προσφέρουν είναι μικρό, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δρ McAuley. Χαρακτηριστικό είναι ότι καμιά από τις μελέτες δεν ανέφερε μακροχρόνια επίδραση της χρήσης των μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων, με τον χρόνο αξιολόγησης που εστίασε η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα να περιορίζεται σε δύο χρονικά διαστήματα: αρχικά το διάστημα δύο εβδομάδων και έπειτα το διάστημα τριών ως 13 εβδομάδων. Στην πρώτη περίπτωση, τα μεγέθη ήταν χαμηλά όσον αφορά την ανακούφιση του πόνου, ενώ στη δεύτερη, δεν διαπιστώθηκε κάποιο όφελος!

Υπολογίζεται ότι το 80% των ενηλίκων θα βιώσει ένα επεισόδιο έντονου πόνου στη διάρκεια τη ζωής του. Για το λόγο αυτό, ο Δρ McAuley τονίζει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν εναλλακτικές, μη φαρμακευτικές μέθοδοι ανακούφισης που θα εμβαθύνουν στην αντιμετώπιση των αιτίων του πόνου. Μεταξύ αυτών είναι και οι ειδικές ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα