ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο στους τρεις Δανούς πάσχουν από χρόνιο νόσημα

30 Αυγούστου 2019, 07:44

images

Η πρώτη πλήρης χαρτογράφηση του πληθυσμού μιας χώρας ως προς την κατάσταση της υγείας του ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Δανία αποκαλύπτοντας ότι στη χώρα αυτή του ευρωπαϊκού βορά, δύο στους τρείς πολίτες άνω των 16 ετών έχει κάποιο χρόνιο νόσημα.

Αυτός ο αριθμός είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν που εκτιμούσαν οι αρχές της χώρας αυτής έχοντας στη διάθεσή τους πιο περιορισμένης έκτασης στοιχεία.

Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές του Aalborg University (AAU) μεταξύ 4,5 εκ. δανών και αναγνώρισε 199 χρόνιες καταστάσεις (νόσους, διαταραχές κλπ).

Οι άνδρες έχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά νοσήματα ενώ οι γυναίκες έχουν 2,4.

Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, στους μεταξύ 16 και 44 ετών έχουν 1,1 χρόνια νόσο ενώ στους 45 με 74 ετών έχουν 2,7 και στους άνω των 75 έχουν 5,3 χρόνιες νόσους!

Αυτές είναι οι χρόνιες νόσοι τις οποίες κυρίως έχουν οι δανοί:

Υπέρταση: 23,3%

Αλλεργίες του αναπνευστικού: 18,5%

Υψηλή χοληστερίνη: 14,3%

Κατάθλιψη: 10,0%

Βρογχίτιδα: 9,2%

Άσθμα: 7.9%

Διαβήτη τύπου 2: 5.3%

ΧΑΠ: 4,7%

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: 3,9%

Οστεπόρωση: 3,5%

Έλκος στομάχου: 3,5%

Στη σχετική αναφορά τους προς το υπουργείο υγείας της Δανίας, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 80% του συνολικού κονδυλίου για την υγεία, πάει στην αντιμετώπιση των χρόνιων αυτών καταστάσεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί να ληφθούν παγκοσμίως μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται στην λίστα παραπάνω θα μπορούσαν να ελεγχθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά αν γινόταν σωστή πρόληψη μέσω της σωστής διατροφής και την τακτικής άσκησης.

Υπάρχει όμως και κάτι που δεν ελέγχεται και αυτό είναι η γήρανση των πληθυσμών.

Καθώς έχουμε καταφέρει να ζούμε περισσότερα χρόνια, είναι φυσικό να παρουσιάζουμε περισσότερες εκφυλιστικές χρόνιες νόσους όπως είναι η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα.

ΠηγήAalborg University

Σχετικά Άρθρα