ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο φαινομενικά άσχετοι πόνοι φαίνεται να συνδέονται

24 Νοεμβρίου 2019, 06:20

images

Μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Warwick και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Headache and Pain, έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ οσφυαλγίας και πονοκεφάλου! 

Όπως υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες, οι δυνατές κεφαλαλγίες και ο επίμονος πόνος στη μέση είναι δύο αιτίες ανικανότητας παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά με μία και μόνη θεραπεία.

«Ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πάθησης της σπονδυλικής στήλης ή τραυματισμού της. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας για διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο, με την πάροδο της ηλικίας οι πιθανότητες εμφάνισης οσφυαλγίας αυξάνονται, εξαιτίας της καταπόνησης και της εκφύλισης των σπονδυλικών δίσκων», μας λέει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ Νικόλαος Γρανίτσας.

Άλλες μελέτες που έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ οσφυαλγίας και χρόνιας ημικρανίας και κεφαλαλγίας. Για την επιβεβαίωσή της, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Warwick, πραγματοποίησαν ανασκόπηση δεκατεσσάρων μελετών με 460.195 συμμετέχοντες .

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε άτομα με χρόνιες διαταραχές κεφαλαλγίας, σε εκείνους που θα είχαν πονοκεφάλους τις περισσότερες ημέρες του μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες και σε άτομα με επίμονο πόνο στη μέση που βίωναν αυτόν τον πόνο καθημερινά. 

Και ανακάλυψαν ότι υπάρχει όντως συσχέτιση. «Η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, σκολίωση, δισκοπάθεια και αρθρίτιδα που είναι και η συνηθέστερη αιτία. 

Ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου.

Σχετικά Άρθρα