ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δωρεά οργάνων: Η ύστατη πράξη αγάπης στον συνάνθρωπο

02 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Χθες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, μιας ημέρας με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο που αγγίζει εκατομμύρια οικογένειες. Όπως αναφέρουν από το κυπριακό υπουργείο Υγείας, πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη, σ’ ένα σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του/τους. Όπως είναι γνωστό, η μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή περισσοτέρων ασθενών ή να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Η δωρεά μπορεί να αφορά όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, δέρμα) ή ιστούς (όπως είναι οι χιτώνες στα μάτια) ή κύτταρα (όπως είναι τα αιμοποιητικά). Υπάρχει δε και η περίπτωση ζώντων δωρητών όπως συμβαίνει με συγγενείς που έχουν ιστοσυμβατότητα και δωρίζουν τον έναν τους νεφρό ή μέρος του ήπατος, συνεχίζοντας και εκείνοι κανονικά την ζωή τους.

Τα περισσότερα μοσχεύματα παγκοσμίως είναι ωστόσο πτωματικά, από ανθρώπους που ενώ ήταν νέοι και υγιείς, έπαθαν κάποιο δυστύχημα ή μία αιφνίδια ιατρική κατάσταση ( πχ εγκεφαλικό) και όσες ώρες ή ημέρες διατηρούνται στον αναπνευστήρα εγκεφαλικά νεκροί, υπάρχει η δυνατότητα να δωρίσουν οι δικοί τους τα όργανα και τους ιστούς που είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να σώσουν ζωές ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ζουν επί 20 χρόνια άνθρωποι που έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς ή νεφρών  με καλή ποιότητα ζωής. 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Συντονισμός Μεταθανάτιας Δωρεάς Οργάνων

Τηλ: 22 603492

Τηλεομ.: 22 603777

Συντονισμός Ζωντανής Δωρεάς Νεφρού

Τηλ: 22 603733, 22 603736

Τηλεομ: 22 603696.

Σχετικά Άρθρα