ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Drones αντί διασώστες με ασθενοφόρο: Μία πρωτότυπη ιδέα από τη Σουηδία

30 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, η οποία διεξήχθη στο Ινστιτούτο Karolinska, υποστηρίζει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μπορούν να παραδώσουν τους απινιδωτές στους ασθενείς με καρδιακή ανακοπή με προβάδισμα 3 λεπτών, σε σύγκριση με τα συμβατικά επανδρωμένα ασθενοφόρα.

«Αναπτύξαμε drones εξοπλισμένα με αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές από το 2020 και δείχνουμε στη μελέτη μας ότι μπορούν να φτάσουν στον ασθενή πριν από ένα ασθενοφόρο σε περισσότερα από τα δύο τρίτα του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andreas Claesson, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για την Καρδιακή Ανακοπή του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη.

Στην εν λόγω μελέτη, τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη παρέδωσαν τους απινιδωτές σε 55 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Η παράδοση σημειώθηκε πριν από την άφιξη ασθενοφόρου σε 37 από αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή στο 67% των περιστατικών, με μέσο χρόνο παράδοσης τα 3 λεπτά. 

«Η εξοικονόμηση χρόνου σήμαινε ότι το κέντρο επειγόντων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να δώσει οδηγίες στο άτομο που κάλεσε το ασθενοφόρο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τον αυτοματοποιημένο εξωτερικό απινιδωτή, σε αρκετές περιπτώσεις πριν φτάσει το ασθενοφόρο», εξηγεί ο Δρ Claesson.

Η καρδιακή ανακοπή οφείλεται σε δυσλειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Στην καρδιακή ανακοπή ο θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά ξαφνικά σταματά να λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστο ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες). Μία συχνή αρρυθμία στην καρδιακή ανακοπή, είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή που συμβαίνει όταν οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς ξαφνικά χτυπούν χαοτικά. Ο ασθενής πεθαίνει σε μερικά λεπτά από όταν σταματήσει η καρδιά. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αναταχθεί αν γίνει Κ.Α.Ρ.Π.Α. και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής για να επαναφέρει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Σχετικά Άρθρα