ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δοκιμάζεται καθολικό εμβόλιο γρίπης που βασίζεται σε τεχνολογία mRNA

17 Μαΐου 2023, 07:00

images

Πολλοί ασθενείς εγγράφονται σε μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου, η οποία θα ελέγξει την ισχύ ενός καθολικού εμβολίου γρίπης που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, όπως  ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH).

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εμβόλιο αυτό θα προστατεύσει από μια μεγάλη ποικιλία στελεχών της γρίπης και θα προσφέρει μακροπρόθεσμη ανοσία, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο. Το Messenger RNA, ή mRNA, είναι η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια κατά της COVID-19, της Moderna και της Pfizer.

«Ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημαντική γραμμή άμυνας ενάντια στην εξάπλωση μίας μελλοντικής πανδημίας γρίπης», δήλωσε ο Δρ Hugh Auchincloss, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η δοκιμή εμβολίου κατά της γρίπης, θα παρακολουθήσει έως και 50 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών για να ελέγξει εάν το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και παράγει ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με το NIH.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης συμμετέχοντες που λαμβάνουν τετραδύναμο εμβόλιο γρίπης, το οποίο προστατεύει από 4 στελέχη του ιού, για να συγκρίνουν τα πειραματικά εμβόλια με αυτά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Η καθολική λήψη αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Η κλινική δοκιμή εγγράφει εθελοντές στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. Η τρέχουσα γενιά  εμβολίων κατά της γρίπης παρέχει σημαντική προστασία κατά της νοσηλείας, αλλά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από χρόνο σε χρόνο.

Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή πρέπει να προβλέψουν μήνες νωρίτερα ποια στελέχη της γρίπης θα κυριαρχήσουν, ώστε οι κατασκευαστές εμβολίων να έχουν χρόνο να παραγάγουν τα αντίστοιχα εμβόλια ενόψει της εποχής του αναπνευστικού ιού. Τα εμβόλια κατά της γρίπης μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας κατά 40% έως 60% όταν ταιριάζουν καλά με τα κυκλοφορούντα στελέχη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.  

Τέλος, σημειώνεται ότι η γρίπη σκότωσε μεταξύ 12.000 και 52.000 ανθρώπους ετησίως στις ΗΠΑ από το 2010 έως το 2020 ανάλογα με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν και το πόσο καλά ταιριάζουν τα εμβόλια, σύμφωνα με το CDC.




Σχετικά Άρθρα