ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίδυμα 22 εβδομάδων κατακτούν το Ρεκόρ Γκίνες για την προωρότητα

08 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Τα δίδυμα αδέρφια που γεννήθηκαν στις 22 εβδομάδες της κύησης στον Καναδά (αντί της 40ης που θεωρείται κατά μέσο όρο φυσιολογική), κατέκτησαν το Ρεκόρ Γκίνες ως τα δίδυμα τα οποία έχουν γεννηθεί πιο πρόωρα παγκοσμίως και έχουν επιζήσει χωρίς προβλήματα υγείας.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Adiah και ο Adrian Nadarajah γεννήθηκαν 126 ημέρες νωρίτερα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 125 ημερών που είχε σημειωθεί το 2018 από δίδυμα στην Πολιτεία της Αϊόβα των ΗΠΑ.

Αν τα παιδιά είχαν γεννηθεί έστω και μία ώρα νωρίτερα από τις 22 εβδομάδες, το νοσοκομείο δεν θα είχε επιχειρήσει μέτρα σωτηρίας, αναφέρει το Γκίνες. Μια πλήρης εγκυμοσύνη διαρκεί συνήθως 40 εβδομάδες, γεγονός που καθιστά έναν τοκετό 18 εβδομάδες νωρίτερα ''πρόωρο''.

Η μητέρα των διδύμων, Shakina Rajendram, δήλωσε ότι όταν άρχισε η διαδικασία του τοκετού στις μόλις 21 εβδομάδες και 5 ημέρες, οι γιατροί της είπαν ότι τα μωρά είχαν "0% πιθανότητες επιβίωσης". Επιπλέον, ο πατέρας Kevin Nadarajah είπε ότι το νοσοκομείο τούς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια τόσο πρώιμη εγκυμοσύνη.

Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν επιχειρούν να σώσουν παιδιά που γεννήθηκαν πριν από  τις 24 έως 26 εβδομάδες. Αλλά ευτυχώς, το ζευγάρι κατάφερε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, το οποίο διαθέτει ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Τη δεύτερη ημέρα τοκετού κυρίας Rajendram - 21 εβδομάδες και 6 ημέρες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης – οι γιατροί της είπαν ότι, αν τα παιδιά γεννιούνταν έστω και λίγα λεπτά πριν από τις 22 εβδομάδες, θα τα άφηναν να πεθάνουν.

Παρά την έντονη αιμορραγία, είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να «κρατήσει τα μωρά μέσα» για μερικές ακόμη ώρες. Τα νερά της έσπασαν τελικά 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Λιγότερο από 2 ώρες μετά την συμπλήρωση των 22 εβδομάδων εγκυμοσύνης, τα παιδιά ήρθαν στον κόσμο. Η Adiah και ο Adrial είναι πλέον ενός έτος, παρά τα σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

«Είδαμε τα μωρά να πεθαίνουν σχεδόν μπροστά στα μάτια μας πολλές φορές», είπε η Rajendram. Ενώ εξακολουθούν να παρακολουθούνται στενά από τους γιατρούς, τα αδέρφια «πάνε περίφημα».

Σημειώνεται ότι το μωρό που έχει γεννηθεί πιο πρόωρα ποτέ ήταν ο Curtis Means από την Αλαμπάμα , ο οποίος γεννήθηκε στις 21 εβδομάδες και 1 ημέρα.


Σχετικά Άρθρα