ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή και άσκηση για γερά οστά στα παιδιά

24 September 2021, 12:23

images

Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένη την υγεία των οστών μας, αμελώντας το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να διατηρηθούν υγιή και να ενδυναμώνονται.

Η διαδικασία κατασκευής των οστών ολοκληρώνεται γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Η ενδυνάμωση και απόκτηση ισχυρών οστών στην παιδική ηλικία θέτει τα θεμέλια για την υγεία τους σε όλη τη ζωή. Κρίνεται σημαντικό λοιπόν τα παιδιά να χτίζουν πυκνότητα των οστών κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη ότι σε περίπτωση σπασίματος, τα οστά χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν, ακόμη και για τα παιδιά. Με την πάροδο του χρόνου τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα και γι’ αυτό ως ενήλικες, η επούλωση των οστών γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Τα παιδιά με γερά οστά ωστόσο, δύσκολα θα έχουν αδύναμα οστά στο μέλλον. Για τη δημιουργία δυνατών οστών οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους τόσο με οδηγίες για καλή διατροφή αλλά και με σωματική άσκηση.

Τα τρία βασικά συστατικά σύμφωνα με το περιοδικό Kids Health για υγιή οστά είναι τα εξής: Ασβέστιο, βιταμίνη D και άσκηση.

Δώστε στα παιδιά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι γνωστό για τη δημιουργία υγιών οστών. Βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Υπάρχει ακόμη και σε τρόφιμα όπως στο χυμό πορτοκαλιού και τα δημητριακά.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο:

Εάν το παιδί σας τρώει γαλακτοκομικά, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας πει πόσο να σερβίρετε με βάση την ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών κάθε μέρα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται 4 μερίδες.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κοινά τρόφιμα με άλλα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Αγοράστε βούτυρο αμυγδάλου αντί για κανονικό ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού ενισχυμένο με ασβέστιο αντί για κανονικό χυμό.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Ωστόσο συνήθως τα περισσότερα παιδιά τείνουν να μην καταναλώνουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Επειδή η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν σε όλα τα παιδιά να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D εάν δεν λαμβάνουν αρκετή στη διατροφή τους.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκούνται

Οι μύες μας δυναμώνουν όσο περισσότερο τους χρησιμοποιούμε. Το ίδιο ισχύει και για τα οστά.

Δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, άλματα και αναρρίχηση είναι ιδιαίτερα καλές για την κατασκευή των οστών. Χρησιμοποιούν τη δύναμη των μυών μας και τη βαρύτητα για να ασκήσουν πίεση στα οστά μας. Η πίεση κάνει το σώμα να δημιουργήσει ισχυρότερο οστό.

Δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και το κολύμπι δεν δημιουργούν αυτήν την πίεση. Είναι εξαιρετικά για τη γενική υγεία του σώματος, αλλά τα παιδιά πρέπει επίσης να κάνουν κάποιο είδος άσκησης που χρησιμοποιούν τη βαρύτητα του σώματος.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει τουλάχιστον μία ώρα φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με βαράκια.

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D και άσκηση. Αλλά αυτά είναι πραγματικά σημαντικά για τα παιδιά - ειδικά όταν μεγαλώνουν. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα ως μέρος ιατρικής θεραπείας. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά τα συνταγογραφούν όταν τα παιδιά αναρρώνουν από κατάγματα ή ορθοπεδικές επεμβάσεις, όπως η σπονδυλοδεσία για σκολίωση.

Για το πρώτο τηλεοπτικό σποτ πατήστε εδώ

Σχετικά Άρθρα