ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάγνωση καρκίνου του μαστού πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί

05 Νοεμβρίου 2019, 07:55

images

Έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον καρκίνο στην Γλασκόβη, έδειξε ότι ο καρκίνος του μαστού θα ανιχνεύεται ως και πέντε χρόνια πριν εμφανιστεί, με μια εξέταση αίματος.

Με την εξέταση αυτή θα βρίσκουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες (αντιγόνα) που κάνουν με την σειρά τους τον οργανισμό να παράγει αντισώματα εναντίον τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα σχετιζόμενα με τους όγκους αντιγόνα (TAAs) αποτελούν «καλούς καρκινικούς δείκτες».

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων και αναζήτησαν την ύπαρξη των αντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα.

Επίσης ανακάλυψαν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξη του στο 79% των υγιών ατόμων.

Η Δρ Ντανί για Αλφατάνι, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, επισήμανε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω αυτό το τεστ. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθεί ένας δείκτης για τον πρόωρο καρκίνο του μαστού. Μόλις βελτιώσουμε την ακρίβεια του τεστ, θα δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μια απλή εξέταση αίματος για να την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου».

Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιώντας ως δείγμα 800 άτομα. Η νέα αυτή φάση της εργασίας τους θα ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος μηχανισμός των αντισωμάτων αυτών φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο και για την ανίχνευση άλλων καρκίνων σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο.

Έγινε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στην Σκωτία προχωρά επιστημονική έρευνα σε 12.000 άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα επειδή είναι καπνιστές.

Οι συμμετέχοντες που έχουν αντισώματα υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε αξονική τομογραφία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο που με τον τρόπο αυτό θα θεραπευτεί.

Πηγή: University of Notihgam

Σχετικά Άρθρα