ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφορές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σε ασθενείς με καρκίνο

23 September 2021, 10:00

images

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη οδηγήθηκαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins διερευνώντας γιατί η ανοσοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε κάποιους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (που είναι το πιο επιθετικό είδος), ενώ άλλους τους σώζει. Όπως φαίνεται, τα κύτταρα ορισμένων είναι "προγραμματισμένα" να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο...

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Kimmel Cancer Center Bloomberg~Kimmel for Cancer Immunotherapy του Johns Hopkins που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό Nature, εξηγούν ότι οι ανοσοθεραπείες αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα πολύτιμο "όπλο" στα χέρια των ογκολόγων καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται το ίδιο στα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει. Ενώ όμως οι μισοί ασθενείς βρίσκουν την πολυπόθητη θεραπεία, κάποιων άλλων ο οργανισμός δείχνει να μην αντιδρά, γεγονός μέχρι τώρα ανεξήγητο.

H Δρ Kellie N. Smith, επικεφαλής της έρευνας στην οποία συμμετείχαν και δεκάδες άλλοι ειδικοί, πήρε δείγματα αίματος από καρκινικούς όγκους και υγιείς ιστούς 20 ασθενών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα. Στα δείγματα αυτά εξέτασαν τους υποδοχείς των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας στον κάθε ασθενή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια δική τους, νέα τεχνολογία, που ονομάζεται MANAFEST (Mutation Associated NeoAntigen Functional Expansion of Specific T cells) για να εντοπίσουν τα κύτταρα τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη του καρκινικού κυττάρου και να "σπεύσουν" για την καταστροφή του. Κι ενώ το πλήθος αυτών των κυττάρων ήταν ίδιο σε όλους τους ασθενείς -είτε αντιδρούσαν στην ανοσοθεραπεία είτε όχι- διαπιστώθηκε ότι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, σαν να μην ήταν από τη φύση τους "προγραμματισμένα" για τον ίδιο σκοπό.

"Αν ανακαλύψουμε πώς να προγραμματίζουμε εκ νέου τη λειτουργία αυτών των κυττάρων, θα καταφέρουμε να σώζουμε μέσω της ανοσοθεραπείας όλους τους καρκινοπαθείς", είπε η ερευνήτρια σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης.

Σχετικά Άρθρα