ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαδερμική εμφύτευση τριγλώχινας βαλβίδας

06 Απριλίου 2023, 16:00

images

Πραγματικότητα είναι η πρώτη στην Ελλάδα διαδερμική εμφύτευση τριγλώχινας βαλβίδας σε ασθενή με βαριά συμπτωματική ανεπάρκεια της γηγενούς βαλβίδας που ήταν ακατάλληλη για οποιαδήποτε άλλη χειρουργική ή επεμβατική θεραπεία. 

Η νέα μέθοδος της διαδερμικής εμφύτευσης τριγλώχινας βαλβίδας, πραγματοποιείται χωρίς χειρουργείο και τομές, αλλά με καθετήρα από τη φλέβα του μηρού, προσφέροντας μία εναλλακτική θεραπεία ελάχιστου κινδύνου σε επιλεγμένους ασθενείς, με όφελος τόσο στην κλινική τους κατάσταση, όσο και στην ποιότητα ζωής τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας, είναι η δεύτερη συχνότερη βαλβιδοπάθεια στον αναπτυγμένο κόσμο και οι ασθενείς αυτοί σπάνια υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης, διότι το ρίσκο της επέμβασης είναι μεγάλο και τα αποτελέσματα επισφαλή.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από τους ιατρούς του τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ στην Αθήνα, που τελεί υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Σπάργια. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, επεμβατικός καρδιολόγος, διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ, τονίζει: «Η μέθοδος της ετεροτοπικής εμφύτευσης τριγλώχινας βαλβίδας (TricValve, OrbusNeich P&F) έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 και έκτοτε έχει εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 ασθενείς παγκοσμίως. Οι μελέτες της έχουν καταδείξει σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που συνοδεύτηκαν από βελτιώσεις σε πολλές παραμέτρους καρδιακής λειτουργίας και απόδοσης.

Η μέθοδος αυτή έρχεται να προσφέρει μία σχετικά απλή και ακίνδυνη θεραπευτική λύση σε ασθενείς που η χειρουργική επέμβαση κρίνεται υψηλού κινδύνου και η διαδερμική μέθοδος επιδιόρθωσης με κλιπς ως αναποτελεσματική».


Σχετικά Άρθρα