ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβήτης τύπου 2: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει

26 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Μια νέα προκαταρκτική μελέτη, έδειξε ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια δια βίου, χρόνια ασθένεια εάν εφαρμοστεί διαλείπουσα νηστεία, αναφέρει το Healthline. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα σε διάστημα τριών μηνών. Υπήρχαν 36 συμμετέχοντες, όλοι τους είχαν διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαλείπουσα νηστεία. Μερικοί έπαιρναν φάρμακα για να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους και την ινσουλίνη.

Η Barbara Keber, αντιπρόεδρος οικογενειακής ιατρικής στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη,  λέει ότι ένα δείγμα σχεδίου διαλείπουσας νηστείας μπορεί να περιλαμβάνει:

- Εναλλασσόμενες ημέρες νηστείας με πρόσληψη θερμίδων μικρότερη από 500 για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.

- Πέντε ημέρες τακτικών διατροφικών συνηθειών με δύο ημέρες την εβδομάδα νηστείας.

- Χρονικός περιορισμός στο πρόγραμμα γευμάτων, όπως φαγητό μόνο μεταξύ 10 π.μ. και 5 μ.μ.

«Η ιδέα είναι να προκληθεί αυτό που είναι γνωστό ως κέτωση κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, γεγονός που αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει τη δική του διάσπαση λίπους για να υποστηρίξει τις κανονικές λειτουργίες... και, ως εκ τούτου, προκαλεί την απώλεια βάρους».

Προηγούμενη έρευνα, όπως μια ανασκόπηση του 2020, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας τρόπος απώλειας βάρους και μείωσης της παχυσαρκίας.

Στη νέα μελέτη, τα δεδομένα έδειξαν ότι σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων μείωσε την πρόσληψη φαρμάκων για τον έλεγχο του διαβήτη τους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που έπαιρναν παράγοντες μείωσης του σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνη.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) από αυτούς τους συμμετέχοντες παρατήρησαν  ύφεση του διαβήτη και σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Διατήρησαν την ύφεση αυτή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων που οδηγήθηκαν σε ύφεση είχαν διαβήτη για περισσότερα από 6 χρόνια. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν ύφεση μόνο εάν είχαν την ασθένεια για μικρότερο χρονικό διάστημα κάτω των 6 ετών.

Τέλος, κατά την άποψή τους, η μελέτη δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν βάρος και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη ως αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα όμως χρειάζονται επιπλέον τεκμηρίωση σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών ώστε να αποδειχθεί η επωφελής δράση στα επίπεδα σακχάρου αλλά και η ασφάλεια όσον αφορά ενδεχόμενους κινδύνους υπογλυκαιμίας. 



Σχετικά Άρθρα