ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβήτης τύπου 1: Διαφορές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών

13 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 1 δυσκολεύονται περισσότερο από τα αγόρια να ελέγξουν τη γλυκόζη στο αίμα τους όπως και συνεπακόλουθα του διαβήτη προβλήματα υγείας, όπως αναφέρουν ερευνητές από την Ολλανδία.  

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Silvia de Vries, των Ιατρικών Κέντρων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ παρουσίασε τα ευρήματα της ανασκόπησης 90 μελετών στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρίας στη Στοκχόλμη. Όπως φάνηκε, σε γενικές γραμμές τα κορίτσια έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, να είναι πιο συχνά υπέρβαρα και να έχουν συνολικά χειρότερα ποιότητα ζωής από τα αγόρια με διαβήτη τύπου 1 (ή νεανικό διαβήτη).

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, είναι νόσος που εμφανίζεται στην παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα β – κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη αυτού του τύπου, πρέπει να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν.

Η εξωγενής πρόσληψη ινσουλίνης, είναι ένα μεγάλο φορτίο για τα παιδιά και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι από βιολογικούς έως ψυχολογικούς και κοινωνικούς που ενδεχομένως δυσκολεύουν τα κορίτσια περισσότερο από τα αγόρια στη διαχείριση της νόσου. Μία ακόμη διαφορά ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, είναι ότι τα κορίτσια τείνουν να εκδηλώνουν διαβήτη νωρίτερα από τα αγόρια. Μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου , μπορεί να σημαίνει και περισσότερες επιπλοκές.

Πέρα από τη βιολογία, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν τα άγχη και τις κοινωνικές πιέσεις της ενηλικίωσης, γεγονός που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον προγραμματισμό των γευμάτων, την προσαρμογή της ινσουλίνης και άλλες πτυχές της διαχείρισης της νόσου. Επίσης υπολογίζεται ότι το 30% των κοριτσιών με διαβήτη τύπου 1, έχουν κατάθλιψη γεγονός που επίσης τείνει να αυξάνει τις τιμές του σακχάρου του αίματος.


Σχετικά Άρθρα