ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Διαβάζουμε» το σώμα μας και ζητάμε άμεσα ιατρική συμβουλή

23 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

Τα τελευταία 20 χρόνια χρόνια σημειώθηκε παγκοσμίως αύξηση της τάξεως του 79% στα νέα κρούσματα καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών.  

«Ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Η συμπτωματολογία ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει, ενώ κάποιοι μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό σε εσάς και να μιλήσετε στο γιατρό εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές ή κάτι που δεν λέει να φύγει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK).

Ένα εξόγκωμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ένας ακανόνιστου σχήματος σπίλος, η μη αναμενόμενη αιμορραγία και η ξαφνική και φαινομενικά αναίτια απώλεια βάρους, είναι μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να μάς οδηγούν στο γιατρό για διερεύνηση. 

Ειδικά η ανεξήγητη και συνεχής κόπωση και τα προβλήματα με τον ύπνο που προκαλούν, πρέπει να διερευνώνται . Κατά τον ύπνο, η εφίδρωση και ο ανεξήγητος νυχτερινός πυρετός, μπορεί να οφείλονται σε είδη καρκίνου όπως είναι η λευχαιμία και ο καρκίνος του ήπατος. Τέλος, οι μελανιές σε σημεία που δεν έχουμε χτυπήσει, όπως και η ανεξήγητη αιμορραγία από το ορθό ή την ουροδόχο κύστη, στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση από τον κόλπο και σε όλους από τους πνεύμονες μέσω παρατεταμένου βήχα, είναι ανησυχητικά συμπτώματα.

Γενικά, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για οτιδήποτε δεν είχαμε πριν και εμφανίστηκε ξαφνικά. Τόσο οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις, όσο και οι έκτακτες επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς όταν παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικο, μπορούν κυριολεκτικά να μάς σώσουν την ζωή. Είναι ζωτικό λοιπόν να "διαβάζουμε" και να γνωρίζουμε το σώμα και τον οργανισμό μας ώστε να αναζητούμε άμεσα τις αιτίες.

Σχετικά Άρθρα