ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δημιούργησαν τράπεζα μητρικού γάλακτος και το δωρίζουν

19 Αυγούστου 2019, 07:21

images

Τράπεζα μητρικού γάλακτος έχει δημιουργηθεί στην Κένυα για τις γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ), η δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος δημιουργήθηκε με σκοπό τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.

Κάθε χρόνο στην Κένυα πεθαίνουν 800 000 βρέφη λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μητρικό γάλα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πρόσβαση στην τράπεζα μητρικού γάλακτος έχουν οι μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν.

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι πολλά αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά του συστατικά για τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού ώστε να κτίσει ένα γερό οργανισμό και να μπορεί να θωρακίζεται από ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος

Τη σημασία του μητρικού γάλακτος τονίζουν και οι κάτοικοι της Κένυας που επωφελούνται από τη διαδικασία αυτή.

Μητέρες που επωφελούνται από τη δημιουργία της τράπεζας αυτής δηλώνουν πολύ χαρούμενες που μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους με αυτό τον τρόπο.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του Mike του οποίου η γυναίκα πέθανε στην προσπάθειά της να φέρει στον κόσμο τα δίδυμα τους παιδιά.

Ένας κενυάτης του οποίου η σύζυγος πέθανε και άφησε ορφανά ένα βρέφος και ένα άλλο πολύ μικρό παιδί είπε ότι του ανέφεραν οι αρμόδιοι ότι «υπάρχει η δυνατότητα να τραφούν με πραγματικό μητρικό γάλα. Εγώ τους ρώτησα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες, με διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για επεξεργασμένο γάλα το οποίο είναι ασφαλή για τα παιδία. Τότε δέχτηκα και παρατήρησα ότι τα παιδιά πήραν βάρος, εκεί αντιλήφθηκα πόσο ωφέλιμο είναι το μητρικό γάλα για τα παιδιά», ανέφερε στο ΒΒC.

Το μητρικό γάλα δωρίζεται από άλλες μητέρες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο στην Κένυα. Αρχικά το γάλα από τις ενδεχόμενες δότριες εξετάζεται για τυχόν λοιμώξεις.

Σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο ιός του HIV μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο μητρικό γάλα και το παιδί που θα λάβει το γάλα να μολυνθεί με τον ιό.

Η Mercy είναι μια από τις δότριες μητρικού γάλακτος της οποίας το πρώτο της παιδί γεννήθηκε πρόωρα και δεν μπορούσε να αναπνεύσει κανονικά, χρειαζόταν συνεχώς την υποστήριξη οξυγόνου με αποτέλεσμα το παιδί της να πεθάνει.

Χαρακτηριστικά η ίδια τόνισε: «Δεν θέλω να βλέπω άλλες μητέρες να χάνουν τα παιδιά τους γι’ αυτό και αποφάσισα να δωρίζω το δικό μου γάλα».

Υπάρχουν σχέδια για διάνοιξη και άλλων τραπεζών γάλακτος στην Κένυα, ανέφερε στο BBC.

Σχετικά Άρθρα